valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maalaus talvella ja pakkasessa

Maalaus talvella ja pakkasessa


Talojen ja piharakennusten ulkoseinien maalaaminen mielletään yleensä kesäiseksi puuhaksi, mutta nykyaikaisten maalien avulla maalaus onnistuu myös talvipakkasilla. Talvella tehtävä ulkomaalaus ei ole mikään uusi keksintö, sillä esimerkiksi saaristossa on venevajoja maalattu jo vuosien ajan jäiden päältä. Kun ulkomaalausta suoritetaan pakkasella tulee käytettävän maalin luonnollisesti kestää hieman poikkeukselliset työolot. Pakkassäällä voidaan monesti käyttää öljysekoitteita sisältäviä maaleja, jotka eivät jähmety pakkasella käyttökelvottomiksi. Esimerkiksi pellavaöljyä tai vernissaa sisältävät maalit jähmettyvät pakkasessa, jolloin käytettävästä maalista tulee löytyä muita öljyjä tai öljyseoksia kuin edellä mainittuja.

Maalaus pakkasella ja huomioitavat asiat
Syy miksi maalaustyöt tehdään yleensä kesällä liittyy tyypillisesti ilmankosteuteen, joka on kesällä optimaalinen lämmön johdosta; sekä sääolojen vähäisellä vaikutuksella maalin käyttökelpoisuuteen. Pakkassäillä ilmankosteus ei varsinaisesti ole ongelma, sillä pakkanen sitoo kosteutta; tilanne tietysti muuttuu kevään alkaessa jolloin ilmat lauhtuvat ja lumet ja jäät alkavat sulaa (jolloin ilmankosteus nousee). Sääolojen vaikutus käytettävään maaliin tulee tietysti huomioida talvella maalattaessa. Kuten jo edellä mainittiin maalin tulee sisältää öljyseoksia, jotka eivät jähmety herkästi pakkasella; tämän lisäksi maali ei saisi sisältää vettä, joka luonnollisesti jäätyy pakkasella. Maalissa käytettävän liuottimen tulee myös olla sääoloihin sopivaa.

Pakkasella tapahtuvassa maalauksessa tulee luonnollisesti huomioida myös maalattava pinta. Vanha maali tulee luonnollisesti poistaa maalattavalta pinnalta (samoin kuin toimittaisiin kesällä maalatessa). Tämän lisäksi pinta ei myöskään saa olla jäässä (muutoin maali tulee levitettyä jääkerroksen päälle). Ongelmia voi tulla eteen jos maalattavapinta on kovin huokoinen ja talvea edeltänyt syksy on ollut kovin sateinen/kostea. Tällöin maalattavapinta on saattanut imeä itseensä kosteutta, jolloin maalin kiinnittyminen ja imeytyminen pintaan ei välttämättä onnistu toivotulla tavalla.

Jos maalaus pakkasessa ei houkuttele
Mikäli pakkaskeleillä tapahtuva ulkomaalaus ei houkuttele, voi maalausurakan jättää yhtä hyvin kesään. Tilanteissa joissa talon ulkolaudoitusta (koko ulkoverhoilu tai vain päätylaudat) joudutaan syystä tai toisesta vaihtamaan talvella, voidaan laudoiksi valita tehtaalla valmiiksi pohjamaalattuja lautoja. Näin toimimalla talon seinään tulee valmiiksi maalaamalla suojattua lautaa, jolloin talon julkisivu ei myöskään näytä keskeneräiseltä. Pohjamaalatut laudat suositellaan yleensä maalattavaksi uudelleen paikalleen asennuksen jälkeen, jotta talon julkisivuun valittu värisävy saadaan varmasti oikeaksi; tämän maalauksen voi kuitenkin tehdä hyvin vaikka seuraavana kesänä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.