valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maalien säilytys

Maalien säilytys


Oikein säilytettynä maalit säilyvät yllättävän kauan täysin käyttökelpoisina. Monesti jopa lähemmäs 10 vuotta vanhat maalit voivat olla vielä täysin käyttökelpoisia, jos maalien säilytys on tehty oikein. Maalien säilymisen kannalta keskeistä on ilmatiivis säilytysastia sekä sopiva säilytyspaikka, jossa maali ei kuumene tai vastaavasti jäädy sääolojen vaihtuessa vuodenajan mukaan.

Maalien säilytys talvella
Yleensä maaleja suositellaan säilytettäväksi sisätiloissa (esim. lämmitetyssä varastossa) jossa lämpötila on suhteellisen tasainen vuoden ympäri. Kotioloissa ihanteellisia varastotiloja ei välttämättä löydy, jolloin ylijäämä maaleja voidaan joutua säilyttämään myös kellareissa tai lämmitystä vailla olevissa ulkovajoissa. Maalin säilyvyys pakkasessa joutuu koetukselle etenkin vesiohenteisten maalien kohdalla, mikäli sopivia varastotiloja ei löydy. Monesti vesiohenteisten maalien purkeissa jopa varoitetaan maalin jäätymisen pilaavan tuotteen.

Vanhan maalin kunnon arviointi
Jos varastosta löytyy vanha maalipurkki, ja kannen avattuasi huomaat maalin olevan kovettuneen tai kumisen näköistä (maali on kaikkea muuta kuin juoksevaa) ei kyseinen maali välttämättä ole vielä pilalla. Maalin joukkoon voidaan kaataa loraus kyseiselle maalille sopivaa ohennetta (esim. vettä tai tärpättiä), jonka jälkeen maalia ryhdytään sekoittamaan kevyesti – – sekoitus voidaan tehdä puutikulla tai porakoneen päähän asennettavalla sekoittimella tilanteesta riippuen. Mikäli maali alkaa selvästi notkeutumaan sekoituksen myötä, voidaan maalia todennäköisesti vielä käyttää (maalaustulos kannattaa testata ennen varsinaista käyttöä kohteeseen). Tilanteissa joissa maalin säilytys on tapahtunut raollaan olevan kannen alla saattaa maali olla päässyt lopullisesti kuivumaan purkin pohjalle, jolloin ohenteista ja sekoittelusta ei ole hyötyä.

Ylijäämä maalien säilyttäminen
Monesta maalausurakasta jää jäljelle ylijäämä maalia, joka on hyvä laittaa talteen mahdollisia korjausmaalauksia varten. Maalitilkkoja ei kuitenkaan tarvitse säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan, jos maalin tiedot pystytään muutoin säilyttämään tallessa (esim. värikoodi). Maalien säilyttämiseen käy oikeastaan mikä tahansa tiiviisti suljettava purkki tai pullo. Monet kotimaalarit säilyttävät ylijäämä maaleja tiiviisti suljettavissa lasipurkeissa, jotka varastoidaan ylösalaisin käännettynä (korkki alaspäin). Läpinäkyvästä purkista on helppo sanoa minkä väristä maalia purkki sisältää; tarkemmat värikoodit voidaan kirjoittaa vielä purkin kylkeen. Ylösalaisin käännön ideana taas on varmistaa se, ettei ilmaa pääse korkin kautta pakkauksen sisään. Lisäksi pienten purkkien käyttö säästää myös varastotilaa. Läpinäkyvissä purkeissa säilytettävät maalit tulisi sijoittaa paikkaan jossa maali ei altistu suoralle auringon valolle (varjoinen paikka), varastointi paikassa maali ei myöskään saisi päästä jäätymään.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua