valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Muovimaton poisto ja irrottaminen lattiasta

Muovimaton poisto ja irrottaminen lattiasta


Vanhan muovimaton irrotus tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin kun tilaan on hankittu uudempi matto, tai koko lattiamateriaali halutaan vaihtaa toiseen huoneistoremontin yhteydessä. Toisinaan vanhat liimaukset ovat kuluneet irti ajan kanssa, jolloin muovimaton poisto onnistuu varsin helposti; joskus taas vanhat liimaukset ovat kiinni erittäin tiukasti jolloin maton vaihto projektista voi tulla odotettua haastavampi.

Muovimaton irrottaminen – huomioitavat asiat
Koska kyseessä on tilan lattiaan kohdistuva työ, kannattaa koko lattiapinta-ala tyhjentää kaikista huonekaluista, jolloin huoneessa työskentely on helpompaa. Toisinaan vanhan muovimaton irrottaminen lattiasta on myös melko pölyistä hommaa, etenkin jos irrotettava muovimatto on asennettu betonin päälle. Tästä syystä työtila tulisi saada erotettua asuintiloista mahdollisimman tiiviisti, myös pölylle erityisen alttiit esineet on hyvä viedä pois tilasta tai suojata huolella. Pölyävässä tilassa on myös hyvä huomioida hengityssuojaimen ja suojalasien käyttö.

Muovimaton irrotus lattiasta – parhaat apuvälineet
Mikäli vanhan muovimaton liimaukset eivät ole kovinkaan hyvässä kunnossa, lähtee muovimatto monesti irti pelkästään repimällä. Yleensä riittää, että matosta saadaan auki yksi kulma tai sauma jonka jälkeen muovimaton poisto on varsin helppoa. Mikäli maton liimaukset ovat erittäin piukassa voidaan avuksi ottaa kuumailmapuhallin, puukko, petkele, leveä taltta tai kirveen terä.

Muovimaton irrottaminen betonista
Jos irrotettava muovimatto on ollut asennettuna betonin päälle, on aina suositeltavaa poistaa kiinnitysliiman rippeet betonista ennen uuden lattiamateriaalin asennusta (huomioithan että erittäin vanhoissa kiinnitysliimoissa on saattanut olla mukana asbestia). Näin toimimalla pyritään varmistamaan uuden lattian pohjatöiden onnistuminen. Kuten jo alussa mainittiin vanhojen betonipintojen kanssa työskentely on varsin pölyistä puuhaa, jonka vuoksi työstettävä tila tulisi eristää mahdollisimman hyvin käytössä olevista asuintiloista, jottei koko asunto täyty betonipölyllä.

Vanhoja kiinnitysliimoja poistettaessa kannattaa apuvälineet valita jälleen tarpeen mukaan. Joskus vanhat liimat lähtevät pelkällä teräsharjalla, toisinaan taas voidaan käyttää teräsharjalaikkaa. Erittäin hankalissa tapauksissa paikalle voidaan hankkia betonijyrsin jonka avulla betonilattian käsittely sujuu varsin nopeasti. Kaikki edellä mainitut apuvälineet aiheuttavat betonin pölyämistä, sekä mahdollisten betoninmurujen lentelyä, jonka vuoksi suojavälineiden käyttö on suositeltavaa. Betonipinnan käsittelyn jälkeen lattiaan mahdollisesti tulleet kolot ja notkot voidaan tasata nopeasti kuivuvalla korjauslaastilla tai muulla tilaan sopivalla tasoitteella.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.