Siivous /
Maalaus /
Ovien huolto ja hoito
Ovien huolto ja hoito
Omakotitalojen ja rivitalojen ulko-ovien ulkopinnat ovat jatkuvasti ulkoisen rasituksen kohteena, olipa kyseessä sitten kesäinen auringon paahde, syksyllä vesisade tai talvella pakkanen. Tästä syystä ovien hoitoon on hyvä kiinnittää huomiota säännöllisin väliajoin. Monesti esimerkiksi varastojen ja kellareiden ovet saadaan kuntoon varsin pienillä huoltotoimenpiteillä, joka kohdistetaan nimenomaan oven ulkopintaan. Näin toimimalla päästään eroon ikävistä saranoiden natinoista sekä voidaan estää oven ulkopinnan äkilliset rappeumat.
Oven huoltoa lisäävät tekijät
Kuten edellä mainittiin ulko-ovia rasittavat eniten ulkoapäin tulevat tekijät kuten auringon valo (maalipinta) ja vesisade. Etenkin vesisateen aiheuttamaa rasitusta voidaan keventää jos ovi saadaan asennettua lipan alle, tai jos lippa voidaan rakentaa jälkikäteen. Auringon valo puolestaan rapauttaa oven maalipintaa ajan myötä – ensin maalipinta tyypillisesti hieman haalistuu, jonka jälkeen maali alkaa hilseilemän irti. Koska ovien asennuspaikoille ei yleensä voida jälkikäteen mitään, kannattaa oven huolto suorittaa ensimmäisten merkkien ilmetessä. Näin toimimalla oven runko saadaan pidettyä kunnossa varsin pienillä toimenpiteillä.
Oven huolto maalaamalla
Ennen kuin ulko-ovea ryhdytään huoltomaalaamaan on syytä selvittää mistä materiaalista oven pinta on valmistettu ja minkälaista maalia ovessa kannattaa käyttää. Vanhojen talojen alkuperäiset ovet tehtiin aina lähes poikkeuksetta puusta, jolloin vanha maali ainoastaan hiottiin pois ja päälle maalattiin uusi maalikerros. Vanhoissakin taloissa ulko-ovia on monesti jo uusittu, jolloin oven pintaa ei automaattisesti voi lähetä hiomaan tai maalaamaan puumaalilla vaan ovessa käytetty materiaali on selvitettävä ensin.
Jos oven asentaja ei aikoinaan ole jättänyt mitään dokumenttia tai huolto-ohjetta asennetusta ovesta saattaa oven materiaalin selvittäminen olla vaikeaa. Joskus oven saranan tai lukon puoleisista kyljistä voi löytyä merkintöjä, jotka kertovat käytetyn materiaalin. Mikäli oven valmistaja on tiedossa voidaan kyseisen yrityksen tehtaalla/asiakaspalvelussa tietää mitä aineksia ovien valmistuksessa on käytetty milläkin vuosikymmenellä. Monesti myös paikalle kutsuttu maalari osaa kertoa mitä materiaalia ovessa on käytetty, samalla maalari osaa antaa myös tarjouksensa ovien tarvitsemista puhdistus ja maalaustöistä.
Ovien käsittelyyn liittyvät tekijät
Vaikka huoltomaalaisit oven itse, ei maalivalintaa välttämättä kannata tehdä vanhan muistikuvan perusteella – vaan maali kannattaa valita kohteeseen sopivaksi, maalikaupan henkilökunnan avustuksella. Maalikaupan puoleen on hyvä kääntyä etenkin jos edellisestä maalauskerrasta on vierähtänyt jo useita vuosia, sillä maalit ovat tänä aikana kehittyneet melkoisesti.
Kun oveen sopiva maali tai lakka on valittu kannattaa kiinnittää huomiota myös työolosuhteisiin. Jos ovi sijaitsee talon aurinkoisella puolella ja maalaus suoritetaan kesäaikaan, saattaa olla parasta ajoittaa työ aikaiseen aamuun, tai vaihtoehtoisesti ovi voi olla hyvä siirtää aamulla varjoisaan paikkaan jossa maalaus tehdään. Näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei maalattava pinta ole liian kuuma, eikä auringon paahde kuivata maalia liian nopeasti, joka heikentäisi maalauksen lopputulosta.
Muita oven huoltoon liittyviä asioita
Maalauksen ja saranoiden säädön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös oven turpoamiseen ja suoruuteen. Ovesta voidaan ottaa esimerkiksi ristimitta (mitta 1. vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan. mitta 2: oikeasta yläkulmasta vasempaan alakulmaan; suorassa ovessa molemmat mitat ovat samat). Lisäksi kynnyksen asentoa voidaan tarkkailla vesimitan (vatupassin) avulla. Edellä mainituissa mittauksissa esiin tulleet puutteet voivat kertoa oven kunnostus tai uusimistarpeesta, jota voidaan harvoin tehdä ilman että ovi irrotetaan paikoiltaan. Oven lisäksi kannattaa ajoittain myös kurkistaa karmilistojen alle ja varmistaa, että karmilautojen alla on sopivasti eristettä (monesti uretaania).