valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oven karmien maalaus on helppoa

Oven karmien maalaus on helppoa


Oven karmien maalaaminen voidaan suorittaa joko omana projektinaan tai yhdessä oven maalauksen kanssa. Kulahtaneet ovenkarmit pistävät helposti silmään etenkin jos tilan seiniä on hiljattain maalattu tai tapetoitu, jolloin oven karmien maalaus viimeistelee tilan yleisilmeen. Ohessa lyhyet vinkit oven karmien maalaamiseen.

Oikean maalin valinta
Oven karmeja valmistetaan nykyään varsin monenlaisista materiaaleista, joten käytettävä maali tulee valita aina kunnostettavan karmin mukaisesti. Mikäli et ole täysin varma minkä tyyppistä maalia sinun tulee hankkia, käänny maali- tai rautakaupan puoleen. Näin toimimalla voit varmistua, että oven karmien maalaus tulee tehtyä kohteeseen sopivalla maalilla. Materiaalille sopimaton maali alkaa usein rapista ja lohkeilla varsin nopeasti.

Oven karmien maalauksen pohjatyöt
Oven karmien maalaaminen sujuu aina parhaiten jos ovi voidaan nostaa paikoiltaan maalauksen ajaksi, ja saranat ruuvata irti. Sama koskee myös mahdollisia lukkorautoja. Näin toimimalla karmit saadaan maalattua mahdollisimman tasaisesti, eikä karmiin jää suojattavia kohtia. Oven lisäksi myös karmia suojaavat listat on hyvä poistaa ennen maalausta, sillä osa karmista sijaitsee tyypillisesti listan alla.

Ennen maalauksen aloittamista on myös hyvä suojata maalattavan alueen ympäristö. Lattialle voidaan levittää esimerkiksi vanhoja sanomalehtiä, ja seinää voidaan suojata paksulla maalarinteipillä (seinän suojaus aina materiaalin mukaan). Suojauksen lisäksi tulee varmistaa myös tilan tuuletuksen toimivuus, jotta maalin käryt haihtuvat tilasta mahdollisimman nopeasti.

Oven karmien maalaus
Oven karmien vanha maalipinta kannattaa käydä huolella läpi ja arvioida tarvitseeko vanhaa maalipintaa poistaa uuden tieltä esimerkiksi maalinpoistoon tarkoitetulla maaliskrapalla tai hiomapaperilla. Joissain tilanteissa taas pelkkä pohjamaalin käyttö riittää sopivan tartuntapinnan muodostamiseen. Ennen pohjamaalin levittämistä on hyvä tarkastella oven karmien kuntoa. Jos karmeissa on halkeamia tai muutoin epätasaisia kohtia, voidaan käyttää tasoitemassaa (esim. puukittiä puukarmeihin) pintojen suoristamiseen. Jos tasoitteita käytetään tulee tasoitteen antaa kuivua huolellisesti, jonka jälkeen tasoitettu pinta hiotaan vielä uudelleen; vasta tämän jälkeen pinnalle voidaan levittää pohjamaali.

Oven karmien maalaus valitulla pintamaalilla tehdään vasta pohjamaalin kuivuttua. Tyypillisesti kaksi käsittelykertaa riittää halutun lopputuloksen varmistamiseen. Karmien maalaukseen kannattaa valita apuvälineeksi melko pieni maalipensseli, jolloin maalin päätymistä väärille pinnoille on helpompi kontrolloida.

Oven karmien maalauksessa huomioitavat asiat
Havupuusta valmistetut ovenkarmit ovat saattaneet ajan saatossa luovuttaa hieman pihkaa (esiintyy usein etenkin saunan ja pesuhuoneiden karmeissa). Pihka tulee poistaa karmeista ennen maalaamista, jotta maalin tarttuminen voidaan varmistaa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua