valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oven maalaaminen

Oven maalaaminen


Ovien maalaus vaatii aina hieman aikaa, etenkin jos ovelle on tarpeen tehdä pohjakäsittely – tämän vuoksi työhön kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta maalauksen lopputulos olisi toivotunlainen. Ovien maalauksessa käytettävät maalit ja työvälineet tulee valita oven materiaalin mukaan; mitä enemmän ovessa on kuviointia sitä varmemmin maalaus onnistuu pensselillä (huom. tässä artikkelissa käsitellään lähinnä puista ulko-ovea).

Ovien maalaus ja pohjatyöt
Ovi kannattaa nostaa pois saranoiltaan maalauksen ajaksi ja siirtää paikkaan jossa ovi saa myös kuivua maalauksen jälkeen. Mikäli oven maalipinta on vain hieman kulunut voidaan harkita vanhan maalikerroksen päälle maalaamista, jolloin ainoa tarvittava pohjatyö on oikeastaan oven puhtaaksi harjaaminen. Jos maalattavassa ovessa on nähtävällä selviä kulumia, naarmuja jne. tarvitsee ovi huolellisemmat pohjatyöt.

Kun ovi on saatu nostettua saranoiltaan ja siirretty maalausalustan päälle (esim. työpöytä/pukki) kannattaa ovenkahvat ja helat irrottaa jos vain mahdollista. Mikäli kahvoja ei voida irrottaa tulee ne suojata huolellisesti – esimerkiksi maalarinteipillä. Jos ovessa on vanha – selvästi tummunut tai kulunut lakka- tai maalipinta, aloitetaan ovien maalaus hiomalla vanha päällyste pois oven pinnalta. Oven valmistusmateriaali sanelee hyvin pitkälle sen mitä työvälineitä ja tekniikoita työssä on mahdollista käyttää.

Mikäli kyseessä on ulko-ovi, joka on ollut säiden armoilla jo pidemmän aikaa, kannattaa harkita oven pesua homeenpoistoaineella ennen oven uudelleen maalausta – pesun jälkeen oven ulkopinnan tulee saada kuivua rauhassa.

Oven maalaaminen
Ennen kuin ovea ryhdytään käsittelemään maalilla, kannattaa tarkkailla onko oven puumateriaalissa havaittavissa runsaasti oksankohtia, jotka tulisi käsitellä oksalakalla ennen maalaamista. Kun oksalakka on kuivunut päästään voidaan oven pinnalle levittää pohjamaali / valittu suojakäsittelyaine. Suojakäsittelyaineiden kuivumisajat ovat aina tuotekohtaisia, joten tarvittava kuivumisaika tulee varmistaa valitun tuotteen pakkauksesta tai myyjältä.

Kun maalaat puista ulko-ovea, muista käsitellä ainakin oven ulkopuoli (mieluiten koko ovi), ulkokäyttöön suunnitellulla maalilla tai lakalla. Näin toimimalla voit varmistaa maalauksen onnistumisen ja maalipinnan kestävyyden.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.