valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihkan poisto paneeleista ja laudoista

Pihkan poisto paneeleista ja laudoista


Pihkan irrotus on tyypillisesti ajankohtaista saunaan tehtävän pintaremontin aikana. Mikäli saunan ovenkarmeissa tai paneeleissa on käytetty havupuista valmistettuja materiaaleja on pihkaa saattanut tihua puusta melkoisiakin määriä. On hyvä huomata, että puun pintaan ilmestyneet pihkapisarat ovat käytännössä vain esteettinen haitta, eikä pihkan ilmestymine tarkoita, että käytetyissä materiaaleissa olisi jotain vialla. Pihkan poisto paneelista ja laudoista on kuitenkin syytä suorittaa, mikäli kyseisiä pintoja halutaan käsitellä tai sävyttää.

Pihkan poisto uusilta pinoilta
Juuri remontoidun saunan kohdalla pihkaa saattaa alkaa ilmestymään paneeleiden pintoihin jo vuoden sisällä uusien paneeleiden asennuksesta. Pihkan irrotus on kuitenkin toimenpide, jonka kanssa ei kannata hätäillä. Havupuusta valmistettu paneeli tai lauta voi sisältää yllättävän paljonkin pihkaa, jonka puu luovuttaa pidemmän ajan kuluessa. Tästä syystä pihkan poistoon ei kannata ryhtyä heti ensimmäisten pihkapisaroiden ilmestyttyä, vaan vuoden tai kahden odottelu voi olla täysin paikallaan. Näin toimimalla puu on luovuttanut jo suurimman osan sisältämästään pihkasta.

Miksi pihkan irrotus tehdään
Kuten alussa mainittiin pihkan poisto tehdään lähinnä esteettisistä syistä. Pihkan luoma epätasainen pinta on myös hyvä poistaa, jos kyseisiä pintoja halutaan maalata tai muutoin käsitellä, sillä maalit ja lakat eivät luonnollisesti tahdo tarttua epätasaiseen pintaan.

Miten pihkan poisto paneeleista suoritetaan
Pihkan irrotus suoritetaan tyypillisimmin taltan tai maalarinlastan ja hiomapaperin avulla. Etenkin taltan käytön kanssa tulee olla varovainen, sillä taltan terää ei ole tarkoitus hakata puun sisään (jolloin pinta vaurioituisi); vaan terän tulisi kulkea paneelin pintaa pitkin. Tästä syystä esimerkiksi jämäkkärakenteisen maalarinlastan käyttö voi monesti olla suositeltavampaa. Kun suurimmat pihkapisarat on poistettu pinnalta, tasoitetaan pinta hiomapaperin avulla. Tämän jälkeen hiomapaperin aiheuttamat pölyt poistetaan pinnalta, ja pinta käsitellään esimerkiksi saunasuojalla tai muulla tilaan sopivalla käsittelyaineella.

Miten välttää pihkan poisto
Koska puun pihkaantuminen on täysin kiinni valituista materiaaleista (vain havupuut sisältävät pihkaa), voidaan pihkan poistolta välttyä käyttämällä lehtipuista tai lämpökäsitellyistä puista valmistettuja materiaaleja. Materiaalin valintaan liittyvät huomiot onkin hyvä pitää mielessä seuraavaa saunaremonttia suunniteltaessa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.