valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vesiputken ja kupariputken maalaus

Vesiputken ja kupariputken maalaus


Pintaan asennettavat vesiputket halutaan yleensä sävyttää esimerkiksi kylpyhuoneen yleisilmettä vastaaviksi, jolloin vesiputket sulautuvat paremmin tilan ilmeeseen ja tila näyttää viimeistellyltä. Jo vuosien ajan pinta-asennetut vesiputket on valmistettu kuparista, jolloin vesiputken maalaus on onnistunut helposti sopivan maalin löytymisen jälkeen. Paikalleen asennetun kupariputken maalaaminen on ymmärrettävästi hieman aikaa vievää työtä, jonka vuoksi putkivalmistajat ovat ryhtyneet tarjoamaan myös valmiiksi sävytettyjä pinnoitettuja putkia.

Vesiputken maalaaminen

Kun vanhoja vesiputkia maalataan tulisi maalattavan pinnan olla luonnollisesti puhdas ja kuiva, jolloin maalin tarttumiselle on olemassa parhaat mahdollisuudet. Hieman vesiputkien sijoituspaikasta riippuen putken pinta voi olla tarpeellista käsitellä myös rasvaa poistavan puhdistusaineen avulla, jolloin maalin tarttuminen putken pintaan onnistuu varmemmin. Mikäli kupariputken pinta on jo aiemmin maalattu, tulisi putken pinnalta poistaa myös hilseilevät maalit, jotta uuden maalikerroksen tartuntapinta voidaan varmistaa. Vanhan maalikerroksen poisto voi osoittautua hieman haastavaksi tehtäväksi sillä vesiputken pintaa ei voida käsitellä juuri hiekkapaperia kummemmilla välineillä – hiekkapaperiakin käytettäessä on hyvä muistaa että tarkoituksena on ainoastaan poistaa vanhaa maalia, ei kuluttaa tai vaurioittaa itse putken pintaa.

Työvälineeksi on hyvä valita pienikokoinen pensseli, joka taipuu hyvin niin putken taakse kuin taitoksiinkin. Liian suuren pensselin valinta aiheuttaa yleensä vain maalin tarpeetonta roiskumista. Sopivaa maalia kannattaa etsiä yhdessä maalikaupan henkilökunnan kanssa. Kuparin maalaamiseen soveltuvia maaleja on useita, jolloin vesiputken maalaus on mahdollista suorittaa myös tilan yleisilmeeseen sopivalla värisävyllä.

Kupariputken maalaus ja huomioitavat asiat

Kun pinta-asennettuja vesiputkia maalataan, on vesiputkia ympäröivän alueen (laitta ja seinät) suojaaminen erittäin tärkeää. Huolellisesti tehtävillä valmisteluilla voidaan varmistaa, ettei maalia tarvitse jälkeen päin poistaa esim. lattia laatoista tai seinän kaakeleista. Koko maalattava alue (putkien taustat ja lattia alue putkien alapuolella) on hyvä suojata reilulla kerroksella sanomalehtiä, jotka tarvittaessa teipataan paikoilleen maalarinteipillä. Tämän lisäksi lattiapinnan suojaksi – putkien alle (alueelle johon maalia voi tippua putkista) voidaan asettaa vielä pahvia, joka kestää maaliroiskeita sanomalehteä paremmin. Maalauksen aikana myös putkien taakse jäävää seinää voidaan suojata pahvin avulla, jolloin pensselin roiskeet eivät sotke seinää, eikä suojana käytettävä sanomalehti kostu tarpeettomasti maalista.

Käytännön kannalta on hyvä huomioida, että vesiputkien maalaus joudutaan uusimaan muutamien vuosien välein, sillä maalit saattavat hilseillä pois putkenpinnalta vuosien kuluessa. Monesti näkee esimerkiksi kylpyhuoneita joissa maalattu kuumavesiputki on kuin uusi, mutta kylmävesiputken maali on hilseillyt pois. Tästä syystä kupariputken maalaus kannattaa tehdä lähinnä huoltomaalauksena, jonka tehtävänä on ylläpitää tilan kuntoa ja yleisilmettä.

Vaihtoehdot vesiputken maalaukselle

Putkiremontin yhteydessä uusiksi vesiputkiksi voidaan valita valkoiseksi pinnoitettu kupariputki tai kromattu kupariputki. Kun vesiputkeksi valitaan valmiiksi käsitelty putki, voidaan kupariputkien maalaus sivuuttaa kokonaan. Tämä vaihtoehto on tosin käytössä vain silloin kun pinta-asennetut vesiputket vaihdetaan uusiin.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua