valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Froteekangas on helppohoitoinen

Froteekangas on helppohoitoinen


Froteekangas on imukykyinen ja melko lämmin tekstiili, jota käytetään yleisesti esimerkiksi pyyhkeissä ja kylpytakeissa. Ominaisuuksiensa ansiosta froteesta valmistetaan myös suojakangasta – ns. muovitettu frotee – jota käytetään esimerkiksi lasten lakanoissa. Puhdistuksen kannalta frotee on melko helppohoitoinen tekstiili, kunhan froteesta valmistettua tekstiiliä sekä säilytetään että hoidetaan oikealla tavalla ja säännöllisesti.

Froteen hoitaminen arkena
Käytön jälkeen froteinen pyyhe tai kylpytakki tulisi asettaa kuivumaan mahdollisimman ilmavasti. Esimerkiksi froteesta valmistettu kylpytakki ei kuivu jos se jätetään käytön jälkeen myttyyn – vaan kylpytakki tai pyyhe tulisi asettaa kuivumaan esimerkiksi pyykkinarulle (takki ripustaa esimerkiksi vaatepuulle), jolloin ilma pääsee kiertämään mahdollisimman tasaisesti pitkin tekstiiliä. Kosteana myttyyn jätetty froteinen tekstiili alkaa haista ja pahimmassa tapauksessa tekstiiliin saattaa ilmestyä myös homepilkkuja.

Mikäli froteinen tekstiili alkaa haista, eikä haju poistu raikkaassa ulkoilmassa tuulettamalla – tulisi kysienen tekstiili pestä puhtaaksi.

Froteen peseminen
Koska frotee on hyvin imukykyinen tekstiili, imee se itseensä myös likaa. Tästä syystä myös froteepyyhkeiden ja kylpytakkien pesu tulee tehdä aina säännöllisin väliajoin. Näin froteiset tekstiilit pysyvät puhtaina ja mukavina käyttää, eivätkä ala esim. haista.

Frotee pestään yleensä joko 60 asteen tai 40 asteen pesulämpötilassa. Monissa tapauksissa frotee vaatii kuitenkin 60 asteen pesun, jotta se puhdistuisi kunnolla. Tämä kannattaakin pitää mielessä froteisia pyyhkeitä ja kylpytakkeja ostaessa.

Aktiivisessa käytössä olevia froteisia pyyhkeitä ja kylpytakkeja kannattaa myös tuulettaa säännöllisesti raittiissa ulkoilmassa. Tuulettaminen ei varsinaisesti vähennä pesun tarvetta, mutta se ehkäisee ja torjuu hieman hajujen muodostumista.

Froteen kuivaus ja huuhteluaineet
Huuhteluaineet saattavat heikentää froteen imukykyä, ja tästä syystä huuhteluaineiden käyttöä ei aina suositella frotee tekstiileiden kanssa. Rumpukuivaus puolestaan saa froteen tuntumaan pehmeältä, mutta vastaavasti se saattaa kuluttaa itse pyyhettä ja sen värejä. Tästä syystä froteekankaasta valmistetun tekstiilin rumpukuivaus kannattaakin tehdä hoito-ohjeen sallimissa rajoissa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua