valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kuivauskaappi – hyödyt ja haitat

Kuivauskaappi – hyödyt ja haitat


Kuivauskaappi on vaatteiden ja pyykin kuivaukseen tarkoitettu kodinkone, jossa koneistettu ilmanvaihto poistaa tekstiileistä poistuvan kosteuden, tuoden tilalle kuivaa ja lämmintä ilmaa – tilalle tuleva lämmin ilma siis kuivaa esimerkiksi kuivauskaappiin laitetun pyykin. Pesukoneesta otetun pyykin lisäksi kuivauskaappi sopii hyvin sateella kastuneiden päällysvaatteiden ja joidenkin kenkien kuivattamiseen.

Kuivauskaapin sijoittaminen
Kuivauskaapin toimintaperiaate on hyvä olla selvillä kun mietitään sopivaa sijoituspaikkaa kuivauskaapille. Yleensä kuivauskaappi ottaa käyttämänsä ilman huoneesta, lämmittää sen ja palauttaa lopuksi ilman kosteana takaisin. Useimmiten kuivauskaapin poistoilman on mahdollista ohjata ilmanvaihtoon / hormistoon, jolloin vältytään huoneilman kosteuden tarpeettomalta nostamiselta. Poistoilman ohjauksen onnistuminen onkin yksi keskeisimpiä asioita kun kuivauskaapin paikkaa mietitään.

Miten kuivauskaappi eroaa kuivausrummusta?
Toinen yleinen apuväline pyykin kuivaukseen on kuivausrumpu, jota pidetään monesti myös nopeampana ja taloudellisempana vaihtoehtona kuivauskaappiin verrattuna. Näitä kahta erityyppistä kodinkonetta vertaillessa tulee kuitenkin huomioida, että kyseessä on toimintaperiaatteiltaan täysin erilaiset laitteet. Rumpukuivaus ei esimerkiksi sovi läheskään kaikille materiaaleille, eikä rumpua voida käyttää esim. kastuneiden vaatteiden kuivaukseen.

Kuivauskaappi puolestaan soveltuu käytettäväksi lähes kaikkien tekstiilien kanssa (kaikista herkimmille tekstiileille ei aina suositella edes kuivauskaapin käyttöä). Kuivauskaappi ei myöskään kuluta tekstiilejä, toisin kuin kuivausrumpu. Kuivauskaapin hitaus ja sähkökulutus ovat puolestaan kuivauskaapin huonoja puolia. Monissa kodinkonetesteissä on todettu kuivauskaapin olevan reilusti kuivausrumpua hitaampi – pidempi käyttöaika luonnollisesti kasvattaa laitteen sähkönkulutusta. Sähkönsäästöä ei kummallakaan laitteella siis varsinaisesti saada aikaan.

Vinkkejä kuivauskaapin käyttöön
Kuivauskaapin sähkönkulutusta voit laskea käyttämällä ajastinta ja automatiikkaa. Ajastin on kätevä, jos taloudessasi on käytössä esim. yö-sähkö (kuivauskaappi voi käydä halvemmalla yö-sähköllä). Automatiikka puolestaan varmistaa ettei kuivauskaappi käy enempää kuin on tarpeen. Tämän tyyppisten toimintojen avulla kuivauskaapin aiheuttamaa sähkölaskua voidaan pienentää mahdollisimman paljon.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua