valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Puuvillan pesu ja hoito

Puuvillan pesu ja hoito


Puuvillaa sisältävät tekstiilit ovat yleisiä ja tyypillisesti myös varsin helppohoitoisia

Puuvilla on ehkä yleisin arkivaatteissa käytetty materiaali, jonka yleisyys perustuu materiaalin edukkuuteen, hyvään saatavuuteen ja myös kohtuullisen hyvään kulutuksen kestävyyteen. Puhdistuksen kannalta juuri materiaalin kestävyys helpottaa puuvillan hoitoa ja pesua oleellisesti, sillä kestävästä puuvillaisesta materiaalista valmistetut tekstiilit eivät vaadi erityiskohtelua pesun aikana. Ohessa muutamia huomioita puuvillan pesuun ja hoitoon liittyen.

Puuvillan ominaisuudet
Puuvilla on hyvin hengittävää ja ihoa vasten miellyttävän tuntuista materiaalia, joka kestää kovaakin käsittelyä. Tämän lisäksi puuvilla myös imee kosteutta hyvin itseensä. Puuvilla ei ole erityisen lämmin materiaali ja käytössä puuvillavaatteet rypistyvät helposti. Etenkin puuvillan rypistyminen kannattaa huomioida puuvillan pesun yhteydessä.

Puuvilla pesuohje
Puuvillavaatteet kannattaa pestä nurinpäin käännettynä. Jos peset esim. takkeja/housuja (suurempia vaatteita) kannattaa kone täyttää vain puolilleen, näin varmistetaan että pesukoneessa on riittävästi vettä kaikkien puuvillavaatteiden puhdistamiseksi. Värilliset puuvillavaatteet kannattaa pestä yhdessä muiden saman väristen tekstiilien kanssa (kirjopyykki), muutoin irtoava väri voi värjätä pyykkiä. Pesuaineena värillisten puuvillavaatteiden kanssa on suositeltavaa käyttää ns. color pesuainetta (nestemäistä).

Puuvilla pesulämpötila
Monesti puuvillavaatteiden hoito-ohjeissa mainitaan pesulämpötilaksi 40 astetta. Käytännössä on kuitenkin todettu, ettei puuvilla puhdistu kunnolla alle 60 asteisessa pesussa (40 asteen pesulämpötila saattaa johtua vaatteessa olevista painatuksista tai koristeista). Tekstiilin pesulämpötilaan kannattaakin kiinnittää huomioita jo vaatetta ostettaessa – ja suosia vaatteita, jotka voidaan pestä mahdollisimman korkeassa pesulämpötilassa. Näin toimimalla voidaan varmistaa puuvillaisen tekstiilin puhdistuminen.

Puuvillan hoito
Pesun jälkeen puuvillasta tehdyt vaatteet kannattaa varovasti oikoa takaisin mittoihinsa, ja asettaa kuivumaan narulle tai vaatehenkariin (mikäli vaatteen pesumerkinnät eivät vaadi muunlaista kuivausta). Yleensä puuvillaiset vaatteet silitetään hieman nihkeänä.

Puuvillaiset – kuten muutkin vaatteet – kaipaavat myös säännöllistä tuuletusta raittiissa ulkoilmassa. Tuuletuksen ja kuivauksen yhteydessä puuvillaisia vaatteita ei välttämättä kannata jättää suoraan auringonpaisteeseen tuntikausiksi (kesäaikaan) jolloin auringon UV-säteily voi haalistaa tekstiilin värejä. Tästä syystä pyykin kuivaus kannattaakin tehdä paikassa johon aurinko ei pääse porottamaan koko päivää (lyhyt aikaisesta altistuksesta on harvoin haittaa).

Puuvillavaatteissa saattaa olla myös erityisiä painatuksia tai pinnoitteita, joiden vuoksi tekstiilin kuivaaminen tulisi tehdä sisätiloissa – näissä tilanteissa tulee tarkastaa tekstiilistä löytyvät kuivaamisen pesumerkit.

  • Pese nurinpäin käännettynä/span>
  • Pesu runsaassa vedessä
  • Pesulämpötila pesuohjeen mukaisesti
  • Kuivaus suojassa auringoltaLöysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.