valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Aurinkovoidetahran poistaminen

Aurinkovoidetahran poistaminen


Aurinkovoidetta – tai kotoisemmin aurinkorasvaa käsitellessä tapahtuu helposti pieniä roiskahduksia, jolloin aurinkovoidetta tippuu esimerkiksi paidalla tai housuille. Usein hieman rasvaisen koostumuksen omaavat aurinkovoiteet jättävät etenkin vaaleisiin tekstiileihin helposti huomattavan kellertävän tahran. Ohessa muutamia huomioita aurinkorasva tahran poistoon ja käsittelyyn.

Aurinkovoidetahra tekstiilissä
Jos vain mahdollista – aurinkorasvatahra kannattaa poistaa tekstiilistä heti tuoreeltaan, ennen kuin tahra pääsee pinttymään tekstiiliin kiinni. Tekstiilin pinnalle jäänyt ylimääräinen aines (aurinkovoide) tulisi kerätä pois tekstiilin pinnalta esimerkiksi veitsenterän tai lusikan avulla. Tahran päällä oleva ylimääräinen aurinkovoide voidaan yrittää kerätä pois myös nenäliinan tai käsipaperin avulla, mutta työn aikana tulee pyrkiä välttämää tahran tarpeetonta levittämistä. Kun ylimääräinen aurinkorasva on saatu kerättyä pois tekstiilin pinnalta, voidaan aurinkorasvan tahrima kohta kylmällä vedellä – mikäli kyseessä on vesipestävä tekstiili (katso löytyykö tekstiilistä vesipesun pesumerkkejä); lopuksi tekstiili voidaan pestä pesuohjeen mukaisesti. Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei aurinkovoide jätä tekstiiliin kellertäviä laikkuja.

Mikäli aurinkovoidetahra on jo päässyt kuivumaan/pinttymään tarvitaan yleensä tahran esikäsittelyä esimerkiksi tahranpoistoaineella. Vaaleiden tekstiilien kohdalla aurinkorasvatahra saattaa tarvita myös valkaisua, mikäli rasva on päässyt värjäämään tekstiilin kuidut.

Aurinkorasvatahra kesäkalusteissa
Tekstiileiden lisäksi aurinkovoidetahra voi pinttyä kiinni myös kesäkalusteiden pintaan. Tuoreeltaan aurinkovoidetahrat lähtevät yleensä pois pelkästään pyyhkimällä (kostella/nihkeällä liinalla), mutta kuumassa auringonpaisteessa kesäkalusteisiin kiinnipalanut aurinkovoidetahra tarvitsee yleensä puutarhakalusteille suunnitellun erityispuhdistusaineen. Kun kuivunutta aurinkorasvatahraa poistetaan puutarhakalusteesta on tärkeää olla naarmuttamatta kalusteen lakkapintaa. Tästä syystä työssä ei tule käyttää teräviä esineitä tai esimerkiksi karhunkieltä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua