valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jäätelötahra – Vinkit jäätelötahrojen poistoon

Jäätelötahra – Vinkit jäätelötahrojen poistoon


Jäätelötahra on tuttu juttu varsinkin monissa lapsiperheissä, sillä jäätelöä tippuu välillä huomaamattakin niin paidalle kuin housuillekin. Jäätelötahrojen riskiä lisää luonnollisesti se, että jäätelö käytännössä sulaa syönnin yhteydessä jolloin jäätelöroiskeita tulee entistä helpommin. Tästä syystä jäätelötahrojen poistoon on hyvä osata varautua. Ohessa muutamia huomioita ja hyväksi havaittuja vinkkejä jäätelötahrojen poistoon yleisimmiltä tekstiilipinnoilta.

Vinkit jäätelötahran poistoon
Kuten muutkin yleisimmät tahrat myös jäätelötahra on syytä poistaa mahdollisimman nopeasti tekstiilistä. Vaatteelle syönnin yhteydessä tippuva jäätelöroiske on useimmiten sulaa/nestemäistä ainesta, joten ensimmäinen tehtävä jäätelötahrojen poistossa on minimoida tekstiiliin imeytyvän jäätelön määrä.

Puhdista ensin ylimääräinen jäätelö pois vaatteen pinnalta, joko paljain käsin, lusikalla tai esimerkiksi nenäliinan avulla. Vältä parhaasi mukaan tahran hankaamista tai levittämistä joka vain pahentaisi tilannetta. Tämän jälkeen voit ottaa kevyesti kostutetun pyyhkeen (esim. käsi- tai talouspaperin) ja pyyhkiä/painella tahran puhtaaksi. Pyyhkiminen tulee tehdä tahran reunoilta keskelle päin, jolloin tahraa ei lähdetä levittämään puhdistuksen aikana. Tämä toimii yleensä hyvänä ensiapuna jäätelötahrojen poistossa.

Seuraavaksi voit laittaa tahriintuneen tekstiilin (tai tahriintuneen kohdan) likoamaan kylmään veteen, mikäli kyseessä on vesipestävä tekstiili (varmista että tekstiilistä löytyy vesipesun pesumerkki). Huomioithan että käytät liotuksessa nimenomaan kylmää vettä – – lämpimän tai kuuman veden on joissain tilanteissa havaittu kiinnittävän jäätelötahran entistä tiukemmin vaatteen kuituihin.

Vaatteen liotuksen jälkeen tahriintunut tekstiili pestään pesuohjeen sallimissa rajoissa, käyttäen korkeinta mahdollista pesuohjeen sallimaa pesulämpötilaa. Pesussa voidaan käyttää apuna tahranpoistoainetta tai valkaisuainetta sisältävää pesuainetta mikäli vain mahdollista (varmista soveltuvuus tekstiilin pesumerkinnöistä).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua