valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ketsuppitahra pois vaatteesta

Ketsuppitahra pois vaatteesta


Ketsuppi on erittäin yleinen mauste / lisuke, ja etenkin lapsiperheissä ketsuppia päätyy myös lautasen ulkopuolelle – vaatteisiin ja istuimiin. Ketsuppitahran kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, vaan nopeus on valttia myös ketsupin aiheuttamien tahrojen poistossa. Mitä nopeammin tahranpoisto päästään aloittamaan sitä todennäköisempää on ettei ketsuppitahra ehdi värjätä vaatteen kuituja.

Ketsuppitarhojen poistaminen
Ensimmäinen tehtävä ketsuppitahran poistamisessa on ylimääräisen ketsupin kerääminen vaatteen pinnalta; tahran päällä oleva ylimääräinen aines saadaan yleensä poistettua esimerkiksi veitsen tai pikkulusikan avulla. Tuoretta ketsuppia ei siis kannata yrittää poistaa vaatteen pinnalta esimerkiksi käsipaperilla tai servetillä jos parempia työvälineitä on tarjolla. Näin toimimalla varmistetaan ettei ketsuppitahra lähde leviämään puhdistuksen yhteydessä, eikä ketsuppia hangata syvemmälle vaatteen kuituihin.

Kun ylimääräinen ketsuppi on saatu poistettua kankaalta, valitaan puhdistettavalle materiaalille parhaiten soveltuva esikäsittelytapa. Monesti paras esikäsittelytapa on liottaminen, joka tehdään saippuavedessä. Liottaminen pitää huolen siitä ettei tahra pääse kuivumaan, joka ketsuppitahran tapauksessa tarkoittasi yleensä myös värjääntymän muodostumista. Vaihtoehtoisesti tahraa voidaan esikäsitellä ennen pesua myös esimerkiksi nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai vaikkapa sappisaippualla.

Esikäsittelyn jälkeen ketsupin tahrima tekstiili kannattaa pestä mahdollisimman nopeasti. Pesu tehdään kyseisen tekstiilin pesumerkintöjen mukaisesti mahdollisimman kuumassa pesulämpötilassa.

Kuivuneen tai pinttyneen ketsuppitahran poistaminen
Edellä mainitut tahranpoistokeinot (erityisaineet ja sappisaippua) ovat hyviä apuvälineitä myös pinttyneen ketsuppitahran poistossa. Monesti vaatteeseen pinttymään päässyt ketsuppitahra poistuu parin pesukerran jälkeen kun tahra muistetaan esikäsitellä huolellisesti ennen jokaista pesukertaa.

Joissain tapauksissa ketsupin tahrima vaate saattaa tarvita myös valkaisun ennen kuin tahrasta päästään kokonaan eroon. Valkaisun soveltuvuus tulee selvittää aina tapauskohtaisesti puhdistettavan tekstiilin hoito-ohjeesta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua