valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Majoneesitahran poisto vaatteesta

Majoneesitahran poisto vaatteesta


Grilli- tai pikaruokaa syödessä majoneesia pääsee helposti tippumaan myös vaatteille. Koska majoneesit sisältävät yleensä – ainakin jonkin verran – rasvaa, on majoneesin aiheuttama tahra suositeltavaa poistaa nopeasti, ennen kuin majoneesitahra pääsee pinttymään tekstiiliin kiinni. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä majoneesin aiheuttamien tahrojen poistoon ja käsittelyyn.

Ensiapu majoneesitahralle
Ensimmäinen vaihe majoneesitahran poistossa on tekstiilin pinnalle jääneen ylimääräisen aineksen / majoneesin poistaminen. Jos mahdollista käytä ruokailuveistä tai lusikkaa ylimääräisen majoneesin pois kaapimiseen tekstiilin pinnalta. Mikäli ylimääräistä majoneesia lähdetään poistamaan esim. nenäliinalla tai käsipaperilla on syytä varoa tahran levittämistä; vältä siis turhaa hankaamista tai pyyhkimistä, joka voisi helposti vain levittää tahraa suuremmaksi.

Kun ylimääräinen majoneesi on saatu poistettua tekstiilinpinnalta, huuhdo tahraa kylmällä vedellä (mikäli kyseessä on vesipestävä tekstiili). Käytä huuhtomisessa nimenomaan kylmää vettä, älä kuumaa tai lämmintä; majoneesitahran altistaminen lämmölle tässä vaiheessa saattaisi aiheuttaa (joidenkin majoneesissa olevien aineiden) pinttymisen tekstiiliin.

Ennen pesua majoneesin tahrima tekstiili voidaan vielä esikäsitellä tahranpoistoaineella tai vaikka nestemäisellä hienopesuaineella. Valittava esikäsittely toimenpide tulee aina valita tekstiilin ja tarpeen mukaisesti. Mahdollisen esikäsittelyn jälkeen tahriintunut tekstiili tulisi pestä mahdollisimman nopeasti, ettei majoneesitahra pääse pinttymään tekstiiliin kiinni.

Pesu ja valkaisu hoito-ohjeen mukaisesti
Etenkin valkoiset tai vaaleat tekstiilit saattavat tarvita valkaisua – tai valkaisuainetta sisältävän pyykinpesuaineen käyttämistä, ennen kuin majoneesitahra lähtee kokonaan pois. Selvitä vaatteen pesumerkinnöistä onko valkaisuaineen käyttö mahdollista kyseisen tekstiilin kohdalla. Tarkista pesuohjeesta myös kuinka lämpimässä majoneesin tahrima tekstiili on mahdollista pestä. Monesti korkeimman mahdollisen pesulämpötilan käyttäminen tuottaa parhaan lopputuloksen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua