valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Nuuskan jättämän tahran poistaminen

Nuuskan jättämän tahran poistaminen


Osalla nuuskankäyttäjistä on ikävä tapa heittää käyttämänsä nuuska muualle kuin roskikseen. Julkisella paikalla esimerkiksi penkille jätetty nuuskapussi aiheuttaa väistämättä vaatteiden tahriintumista kun penkille istutaan. Julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä näkee välillä myös seiniin ja kattoon heitettyjä käytettyjä nuuskapusseja, joiden poistaminen aiheuttaa väistämättä lisätyötä.

Nuuskatahran poistaminen vaatteesta
Mikäli saat nuuskatahran vaatteeseen, pyri ensin harjaamaan tai pyyhkimään irtonainen lika pois kankaan pinnasta. Vältä työn aikana liikaa hankausta, joka voi vahingoittaa kankaan värejä tai painaa nuuskan syvemmälle tekstiilin kuituihin. Nuuskan poisto kannattaakin tehdä juuri sivuttaissuunnassa tapahtuvalla harjaavalla liikkeellä (esim. vanhan vaateharjan avulla), jolloin vältytään työntämästä tahraa syvemmälle tekstiilin sisään.

Tämän jälkeen tekstiili tulisi pestä pesuohjeiden mukaisesti; nuuskatahraa voi tarvittaessa myös esikäsitellä sappisaippualla tai tahranpoistoaineella (varmista soveltuvuus tekstiilille ennen käyttöä). Mikäli kyseessä on vaalea tai valkoinen tekstiili, saattaa nuuska myös värjätä vaatetta. Tällöin voidaan harkita vaatteen valkaisua tai valkaisevan pesuaineen käyttöä mikäli tekstiilin pesumerkinnät sen mahdollistavat (ks. valkaisun pesumerkit). Mikäli et ole varma mikä tahranpoistomenetelmä sopii vaatteelle, voit viedä vaatteen myös pesulaan puhdistettavaksi.

Nuuskatahran poistaminen seinästä tai katosta
Seinään tai kattoon heitetty käytetty nuuska lähtee yleensä melko helposti pois. Mikäli kyseessä on ns. kovapinta (esim. betoni tai tiili) voidaan kuivunut nuuska kaapaista pois (pudottaa roskapussiin) käyttämällä esim. ohutta metallilastaa. Nuuskatahran tiileen tai betoniin jättämät mahdolliset rippeet saadaan yleensä irrotettua myös metallilastalla; vältä kuitenkin turhaa voimankäyttöä tai hankaamista, joka saattaisi vaurioittaa puhdistettavaa pintaa. Nuuskatahran jättämät värjäytymät/roiskeet on usein mahdollista poistaa pinnalle sopivalla yleispuhdistusaineella.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua