valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Punajuuritahrojen poisto vaatteista

Punajuuritahrojen poisto vaatteista


Punajuuri sisältää väriaineita, joka värjää ja tahrii helposti tekstiilin jos toisenkin. Koska punajuuren aiheuttama tahra on juuri värjääntymä, tulisi tahranpoisto aloittaa kun tahra on vielä mahdollisimman tuore. Näin toimimalla voidaan ehkäistä punajuuritahran imeytyminen vaatteen kuituihin ja tahran pinttyminen. Ohessa muutamia huomioita punajuuritahrojen poistoon.

Punajuuritahran esikäsittely
Koska punajuuritahrojen esikäsittelyyn liittyy yleisesti aina veden käyttäminen, tulee puhdistettavan tekstiilin pesumerkinnöistä varmistaa että tekstiili on varmasti vesipestävä (ks. vesipesun pesumerkit).
Yleisesti punajuuritahrat voidaan käsitellä ennen pesua esimerkiksi kivennäisvedellä (tuoretahra), tai lämpimällä vedellä ja nestemäisellä käsitiskiaineella. Esikäsittelyn jälkeen tekstiili tulisi pestä mahdollisimman korkeassa pesulämpötilassa – pesumerkintöjen asettamissa rajoissa.

Pinttyneet punajuuritahrat
Vaatteessa jo hetken ollutta punajuuritahraa voidaan yrittää poistaa esikäsittelemällä tahra joko sappisaippualla tai tekstiilille sopivalla tahranpoistoaineella. Tämän lisäksi tahraa voidaan yrittää myös liottaa vedestä ja pyykinpesuaineesta – tai tahranpoistoaineesta tehdyssä seoksessa. Liotukseen soveltuvan seoksen valmistus onnistuu parhaiten kun jauheena myytävää tahranpoistoainetta annostellaan litraan tai pariin vettä ja seos sekoitetaan huolellisesti (tuotekohtaiset ohjeet seokselle löytyvät yleensä tahranpoistoainepaketin käyttöohjeesta). Tämän jälkeen punajuuren tahrima vaate laitetaan seokseen likoamaan puolesta tunnista muutamaan tuntiin asti (vaatii tapauskohtaista harkintaa), jonka jälkeen vaate pestään tekstiilin pesuohjeissa asetettujen rajojen mukaisesti.

Minimoi punajuuritahrat
Kun punajuurta syödään ja käsitellään ei tahroilta voida välttyä kokonaan, mutta pienellä lisähuomiolla mahdollisten tahrojen määrää voidaan kuitenkin vähentää. Kun käsitellään tuoretta kokonaista punajuurta on suositeltavaa käyttää esimerkiksi kertakäyttöisiä suojakäsineitä, sillä muutoin käsiin jäänyt neste aiheuttaa punajuuritahroja. Mikäli taas punajuuri hankitaan säilykkeenä kannattaa kiinnittää erityistä huomioita purkkien avaamiseen, sillä purkin sisällä oleva neste aiheuttaa loiskuessaan niin ikään punajuuritahroja. Varmemmin tahroilta voidaankin välttyä kun punajuuripurkki avataan tiskialtaassa, jolloin purkinavaamisen yhteydessä loiskua neste päätyy suoraan tiskialtaaseen – eikä esimerkiksi vaatteille.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua