valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sinappitahrojen poisto

Sinappitahrojen poisto


Sinappi on varsin yleinen mauste esimerkiksi grilliruoille, joten ei ole mitenkään harvinaista että sinappia myös roiskuu ja tippuu myös vaatteille. Sinappitahraa poistettaessa kannattaa toimia mahdollisimman nopeasti, ennen kuin sinapin öljyt pääsevät imeytymään vaatteen kuituihin asti.

Ensiapu sinappitarhalle
Ensimmäinen vaihe sinappitahran poistossa on tekstiilin päälle jääneen sinapin poisto. Sinappi kannattaa kaapia pois esimerkiksi veitsellä tai lusikalla; kaavinta kannattaa suorittaa mahdollisimman varovaisesti, jolloin sinappitahraa ei levitetä tarpeettomasti isommaksi. Seuraavaksi voit ottaa kostutetun käsipaperin ja painella ja kostuttaa tahraa muutaman minuutin ajan. Tekstiilistä riippuen voit myös yrittää pestä tahraa irti saippuavedellä (varmista sopivuus tekstiilille ennen käyttöä).

Sinappitahran pesu ja valkaisu
Sinapin tahrima tekstiili tulisi pestä mahdollisimman nopeasti, ennen kuin tahra pääsee pinttymään kankaaseen kiinni. Ennen pesua sinappitahraa voidaan käsitellä erillisellä tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Pesussa kannattaa käyttää kuuminta suositeltavaa pesulämpötilaa (ks. tekstiilin pesumerkinnät); vaaleissa tekstiileissä voidaan harkita myös tekstiilin valkaisua, tai valkaisuainetta sisältävän pesuaineen käyttöä.

Muut keinot sinappitahran poistamiseen
Erittäin pinttyneille sinappitahralle, joka ei lähde edes parin pesukerran jälkeen voidaan kokeilla myös liuottimia (esimerkiksi kirkkaita alkoholeja). Liuottimien soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulisi selvittää aina etukäteen, jolloin vältytään värien haalistumiselta tai tekstiilin ominaisuuksien häviämiseltä. Tekstiilin puhdistuksessa käytettäviä liuottimia annostellaan tahralle aina kankaan nurjalta puolelta, eli ei koskaan suoraan tahralle. Näin toimimalla pyritään säästämään tekstiilin pintaa. Mikäli päädyt kokeilemaan liotinainetta tekstiilin puhdistuksessa, huomioithan ettei liuotin ole perinteinen esikäsittely aine – eli sitä ei voi jättää tekstiiliin pitkiksi ajoiksi – vaan tekstiili tulee pestä/huuhdella nopeasti käsittelyn jälkeen. Älä myöskään käytä liuottimeksi luokiteltavia aineita erittäin arkojen tai herkästi väriä päästävien tekstiilien puhdistukseen.

Mikäli sinappitahran poistaminen muodostuu ongelmaksi, voit aina viedä tahriintuneen tekstiilin pesulaan pestäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua