valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Voikukkatahrojen poistaminen

Voikukkatahrojen poistaminen


Voikukkatahra on ruohotahran tapaan värjäytymä – ja kuuluu monesti vaikeasti poistettaviin tahroihin. Tästä syystä tekstiiliin tullut voikukkatahra vaatiikin lähes poikkeuksetta tekstiilin valkaisun tai valkaisuainetta sisältävän pesuaineen käyttöä, jotta pesutulos olisi toivotunlainen. Kun muussakin tahranpoistossa myös voikukkatahrojen kohdalla, parhaisiin tuloksiin päästään kun tahranpoisto päästään aloittamaan tahran ollessa mahdollisimman tuore. Pitkään vaatteessa ollut voikukkatahra pääsee usein pinttymään vaatteen kuituihin asti, jolloin tahraa on jo erittäin hankala poistaa.

Voikukkatahran poisto
Ensimmäinen asia joka tulee huomioida kaikkien tekstiilien kohdalla liittyy tekstiilin hoito-ohjeen läpi käyntiin – – lue tekstiilin merkinnät huolella läpi, jotta osaat valita tekstiilille parhaiten sopivat käsittelytavan. Jos voikukan tahrima tekstiili on vesipestävä, voit käyttää tekstiilin esikäsittelyssä esimerkiksi nestemäistä pyykinpesuainetta, sappisaippuaa tai tekstiilille sopivaa tahranpoistoainetta. Lopuksi pese tekstiili valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella (varmista sopivuus valkaisun pesumerkeistä), käyttäen korkeinta mahdollista pesuohjeen sallimaa pesulämpötilaa.

Joissain tapauksissa voikukkatahrojen esikäsittelyyn voidaan käyttää myös puhdistettua alkoholia, denaturoitua spriitä tai glyseriiniä – liuottimella tapahtuva käsittely voidaan tehdä esimerkiksi silloin, jos tahra on jo pinttynyt tekstiiliin kiinni – tuoreet tahrat eivät useinkaan tarvitse liuottimiksi luokiteltavien aineiden käyttöä. Ennen liuottimeksi luokiteltavien aineiden käyttöä on kuitenkin hyvä huomioida etteivät kyseiset aineet sovellu automaattisesti kaikille tekstiileille. Tästä syystä liuottimen soveltuvuus tekstiilille on aina syytä tarkistaa etukäteen. Voit tehdä esimerkiksi ns. spot-testin, eli testata valitsemasi aineen soveltuvuutta puhdistettavalle tekstiilille esimerkiksi saumavaraan tai muuhun tekstiilin huomaamattomaan kohtaan. Liuotinaineita ei myöskään ole suositeltavaa kaataa suoraan tahralle, vaan tahra kannattaa kostuttaa nurjalta/alapuolelta.

Jos voikukkatahra on tullut erittäin arkaan tai arvokkaaseen tekstiiliin, kannattaa vaate viedä pesulan pestäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua