valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Non-woven -tapetin kiinnittäminen

Non-woven -tapetin kiinnittäminen


Non-woven tapetti on monelle uusi ja hieman vieraampi tapettityyppi. Toisin kuin perinteinen paperitapetti, non-woven tapetti asennetaan suoraan liisteröidylle seinälle – – eikä tapettia tarvitse kostuttaa liisterillä ennen tapetointia (vaikka näinkin voidaan monesti toimia). Kuivan tapetin nosto seinälle onkin monesti helpompaa ja siistimpää kuin liisterillä kostutetun tapetin.

Non woven tapetin asennus ja pohjatyöt
Pohjatöiden osalta non woven tapetti ei vaadi tavallisuudesta poikkeavia toimenpiteitä. Pinnan jolle tapetti asennetaan on oltava puhdas ja suora/tasainen. Tapetoitavan pinnan epätasaisuudet näkyvät non-woven -tapetoinnin lopputuloksessa samaan tapaan kuin muussakin tapetoinnissa. Mikäli pohjatöiden yhteydessä on tehty esim. hiontaa, on hiontapölyt ja muu irtolika syytä puhdistaa seinästä esim. imuroimalla tai harjaamalla.

Non woven tapetin kiinnitys
Käytä non woven tapetille sopivaa liisteriä/seinäliimaa (yleensä pakkauksessa on erillinen maininta ’nowo’ tai ’non woven’ josta sopivuuden voi päätellä). Rauta- tai tapettikaupan myyjät osaavat myös nopeasti kertoa mikä liisteri tai liima sopii kyseisen tapetin kiinnitykseen.

Tapetoinnin suunnittelu
Aloita tapetointi aina huoneen kulmasta. Jos edellisestä tapetointi kerrasta on vierähtänyt hieman aikaa, kannattaa työ aloittaa kulmasta, joka ei heti ensimmäiseksi näy huoneeseen astuttaessa, tai johon tulee esim. kaappi tms. huonekalu eteen.

Voit leikata non woven tapetin valmiiksi sopivan mittaisiksi vuodiksi, tai voit käyttää tapetin asennuksessa asennuskaukaloa (suojalaatikko –nimitystä käytetään myös). Asennuskaukalon ideana on nopeuttaa ns. helppojen seinien tapetointia; tapettirulla asennetaan kaukaloon, tapetin pää vedetään tapetoitavan pinnan yläosaan ja lopuksi tapetti katkaistaan matto/tapettiveitsellä lattian rajasta. Näin toimimalla tapettivuotia ei tarvitse leikata etukäteen.

Myös vuodan yläosa on kiinnityksen jälkeen hyvä leikata suoraksi, jotta tapettivuotien päät olisivat samassa linjassa ja lopputulos olisi siistin näköinen.

Non woven tapetin asentaminen seinälle
Levitä seinäliima esim. maalaustelalla 2-3 tapettivuodan alueelle kerralla (suositus vaihtelee hieman seinäliiman valmistajasta riippuen) ja tapetoi kyseinen alue suhteellisen nopeasti liiman levittämisen jälkeen.

Nosta kuiva tapettivuota seinälle (kiinnitä ensin katon raja) ja hierrä vuota kiinni seinään tapettilastan ja/tai tapetointiharjan avulla. Lastalla tehtävä kiinnitysliike kulkee alkaa vuodan keskiosasta ja kulkee alaviistoon kohti vuodan laitoja.

Saumojen puhdistaminen
Asennuksen aikana saumakohdista pursuaa mitä todennäköisimmin seinäliimaa/liisteriä tapetin päälle. Liima/liisteri on hyvä poistaa välittömästi tapetin pinnalta käyttäen kostaa (ja puhdasta) kankaan palaa tai sientä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua