valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Seinäliiman poistaminen ja työvälineiden puhdistus

Seinäliiman poistaminen ja työvälineiden puhdistus


Seinäliimaa käytetään useiden erityyppisten tapettien kiinnityksessä. Työn aikana seinäliimaa saattaa pursuta ja tippua myös tapetin päälipinnalle, lattialle tai tapetoitavassa huoneessa olevien huonekalujen päälle. Seinäliima on tuoreeltaan helposti poistettavissa useimmilta pinnoilta, mutta huolellisella suojautumisella voit välttyä myös liimaroiskeiden siivoukselta.

Hyvä suunnittelu auttaa myös tapetoinnin jälkien siivoamisessa
Ennen yksittäiseen huoneen tapetointia on hyvä tyhjentää huone kaikista huonekaluista ja tekstiileistä (esim. verhot). Näin toimimalla tapetoijan ei tarvitse varoa seinäliiman roiskumista vaikeasti puhdistettaville pinnoille. Tämän lisäsi on myös hyvä suojata huoneen lattia esimerkiksi erillisellä suojamatolla tai parilla kerroksella sanomalehteä. Näin toimimalla myös lattia saadaan suojattua seinäliimaroiskeilta.

Pidä puhdistusvälineet lähettyvillä
Hyvästäkin suojautumisesta huolimatta seinäliimaa saattaa tapetoinnin aikana pursuta mm. tapetinsaumoista tapetin päälle, tai seinä liimaa saattaa roiskahtaa vaikkapa ikkunan pokiin. Ennen kuivumistaan seinäliima lähtee kovilta pinnoilta ja myös tapetin päältä yksinkertaisesti pyyhkimällä (esim. nihkeällä pyyhkeellä). Tästä syystä tapetti tuoden kiinnittämisen jälkeen on aina viisasta tarkistaa ja puhdistaa kiinnitetyn vuodan saumat ja tapetin lähiympäristö (esim. vieressä sijaitsevat ikkunan pokat jne.).

Puhdista myös työvälineet
Myös tapetoinnissa käytettävät työvälineet (erityisesti lastat) on hyvä puhdistaa seinäliimasta joko työn aikana tai välittömästi tapetoinnin jälkeen – – ennen kuin seinäliima pääse kuivumaan kiinni työvälineisiin.
Työtilan lähellä onkin hyvä pitää ämpäriä tai punkkaa jossa on haaleaa vettä; esim. lastat voidaan laittaa likoamaan tähän punkkaan kahvitunnin tai ruokatauon ajaksi, pyyhkiä kuiviksi/puhtaiksi, jolloin työtä on helppo jatkaa puhtailla työvälineillä.

Kuivuneen seinäliiman poistaminen seinästä
Tapetin poiston yhteydessä kuivunutta seinäliimaa voi jäädä myös seinään kiinni. Näissä tilanteissa liimanjäänteet tulisi poistaa seinästä ennen varsinaisten pohjatöiden aloittamista. Yleensä seinäliima saadaan poistettua esim. hiekkapaperilla hiomalla tai puukon kärjellä kovertamalla. Valittava työtapa riippuu täysin seinän pohjamateriaalista. Herkästi vaurioituvaa tai halkeilevaa materiaali ei luonnollisesti kannata lähteä puukolla kovertamaan, vaan tällöin työhön tulee valita jokin toinen menetelmä. Kovertamisesta voi aiheutua seinään myös naarmuja tai koloja, jotka tulisi paikata/tasoittaa pohjatöiden yhteydessä. Hiomisesta voi puolestaan jäädä seinälle hienoa pölyä, joka tulisi harjata pois ennen pohjatöiden aloittamista.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua