valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tapetin asennus

Tapetin asennus


Tapetin asennus on aina riippuvainen valitusta tapettilaadusta. Kokosimme tähän artikkeliin yhteen muutamia eri tapettityyppien asennukseen liittyviä huomiota.

Tapettilaadusta riippumatta tapetin asennus aloitetaan aina tapetoitavan pinnan yläosasta – eli tyypillisimmin katon rajasta. Sopivan mittaiseksi leikatun tapettivuodan yläpää kiinnitetään siis aina ensin, jonka jälkeen tapetti suoristetaan ja kohdistetaan, jotta tapetoinnin lopputulos vastaa odotuksia. Kun vuodan yläosa asennetaan ensin on tapetti helpompi suoristaa.

Lasikuitutapetti
Tyypillisesti lasikuitutapetti asennetaan seinäliimalla käsitellylle seinälle ja painellaan kiinni tapettilastalla. Asennuksen yhteydessä suositellaan usein käytettäväksi runsaasti seinäliimaa riittävän tartunnan varmistamiseksi. Tästä syystä seinäliimaa usein pursuaa tapetin saumoista, ja osaksi myös tapetin huokoisten (valitusta tapetista riippuen) läpi asennuksen yhteydessä. Liiman pursuaminen on kuitenkin merkki hyvästä tartuntapinnasta; mikäli pursuamista ei tapahdu saattaa lasikuitutapetti useinkin irrota seinästä ajan myötä.

Paperitapetti
Perinteinen paperitapetti vaatii liisteröinnin ja vettymisen ennen asennusta. Yleensä paperitapetti leikataan tapettipöydällä määrämittaiseksi vuodaksi, liisteröidään ja nostetaan seinälle. Paperitapettien yhteydessä mainitulla vettymisellä tarkoitetaan reaktiota jossa tapetin huokoset imevät itseensä levitettyä liisteriä. Tästä syystä liisteröinnin ja seinälle noston välissä on hyvä olla parin minuutin tauko.

Paperitapetti on jossain mielessä myös haastavin tapetti asennuksen kannalta, sillä kostean ja liisteröidyn tapetin siirtely ja käsittely vaatii hieman totuttelua. Koska seinälle nostettava (liisteröity) tapetti on kostunut/turvonnut; kutistuu tapetti hieman kuivuessaan seinällä. Vaikka tapetti ns. oikaisee itsensä kuivuessaan, on tapetoinnin yhteydessä havaittavat selvät rypyt ja kuplat kuitenkin syytä tasoittaa heti, eikä jäädä odottamaan paperitapein kuivumista.

Non-Woven
Perinteisimpien tapetti materiaalin rinnalle on noussut myös non-woven tapetti, joka voidaan nostaa suoraan liisteröidylle seinälle – – eikä erillistä vettymisaikaa tarvita. Tämän tyyppinen ratkaisu helpottaa etenkin ahtaissa tiloissa työskentelyä, jolloin liisteröityä tapettia ei tarvitse kuljettaa esim. toisesta huoneesta tapetoitavaan tilaan (jos tapettipöytää ei saada asennettua samaan huoneeseen). Non-Wowen tapetti voidaan siis asentaa lasikuitutapetin tapaan suoraan liisteröidylle seinälle, mutta tapetin poisto on huomattavasti helpompaa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.