valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tapetin reunan ja saumojen korjaaminen

Tapetin reunan ja saumojen korjaaminen


Aikaa myöten tapetin reunat saattavat alkaa irvistelemään, joko vuodan ylä- tai alaosasta – tai vastaavasti keskeltä seinää ulkoisen rasituksen seurauksena esimerkiksi sängyn tai sohvan hangatessa seinään. Ulkonäöllisten ongelmien korjaamisen lisäksi, tapetin reunan korjaus on hyvä tehdä ennen kuin tapetti alkaa repeilemään irronneesta kohdasta, jolloin korjaaminen hankaloituu entisestään. On myös hyvä huomata, että tapetin saumojen korjaus saadaan tehtyä varsin huomaamattomasti pienelle alalle, kun taas usean kymmenen senttimetrin saumakorjaukset jättävät monesti selvästi erottuvat korjausjäljet seinään.

Tapetin saumojen korjaus liisterillä

Yleensä suositeltavin tapa tapetin saumojen korjaukseen on tapetin uudelleenkiinnitys liisterin avulla. Teoriassa tapettiliisteriä ujutetaan auenneen tapettisauman alle, jonka jälkeen tapetti painetaan kiinni. Käytännössä toimenpide ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, sillä liisteriä tahtoo annosteluvaiheessa valua myös tapetin reunan ulkopuolelle. Lisäksi liisteriä pursuaa helposti pois myös tapetin alta kun saumaa painetaan kiinni, eli liisterin annostuksessa on syytä olla varsin varovainen. Tapetin päälle pursuava liisteri on myös hyvä pyyhkiä nopeasti pois, jolloin korjausjäljet eivät ole niin helposti havaittavissa.

Tapetin reunan korjaus liimalla

Liisterin lisäksi tapetin saumojen korjaus onnistuu myös erilaisilla yleisliimoilla, liimojen käsittelyssä on samat ongelmat kuin liisterinkin käytössä – eli liima tahtoo valua pois tapetin saumasta ja pursuilla ehjän tapetin päälle, jolloin korjausjäljet ovat varsin selvästi nähtävillä.

Jälkien siivoaminen ja apuvälineet

Korjausjälkien syntymistä voidaan yrittää estää löysästi tapetin päälle kiinnittyvän maalarinteipin avulla (maalarinteipistä tehdään suojakerros alueelle johon liimaa saattaa pursuta). Maalarinteipin tulisi kuitenkin olla poistettavissa ilman tapetin vahingoittamista, eli suojauksessa ei saa käyttää liian voimakasta liimaa sisältävää teippiä. Teippiä ei myöskään pidä kiinnittää irrallaan olevan tapetin päälle, sillä muutoin teihin poistaminen saattaa avata kiinnitetyn sauman uudelleen, tai aiheuttaa tapetin repeämisen.

Liimaa tai liisteriä tulisi annostella tapetin saumaan mahdollisimman pienin suukappaleen avulla, jolloin tapetin päälle pursuavan aineen määrä saadaan minimoitua. Apuvälineiksi työhön voidaan ottaa myös metallilasta (liiman levitys saumaan), pesusieni (pursuavan liiman imeytystä varten) ja kostutettua paperia jälkien siivoamista varten.

Jälkiä siivotessa on hyvä huomioida, että hankaavat työliikkeet yleensä ainoastaan levittävät liimajälkiä suuremmalle alueelle. Tästä syystä aavistuksen nihkeä pesusieni on usein hyvä apuväline pursuavan liiman tai liisterin imeyttämiseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua