valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Uudelleen tapetointi – tapetointi vanhan tapetin päälle

Uudelleen tapetointi – tapetointi vanhan tapetin päälle


Seinän uudelleen tapetointia – vanhan tapettipinnan päälle ei yleisesti suositella, sillä seinässä oleva vanha tapetti saattaa reagoida ei toivotulla tavalla kiinnityksessä käytettävään liisteriin tai pohjamaaliin. Tästä syystä onkin syytä selvittää onnistuu tapetointi vanhan tapetin päälle – vai onko seinän uudelleen tapetointi aloitettava vanhan tapetin poistolla.

Päälle tapetoinnin soveltuvuuden voi halutessaan testata liisteröimällä, pohjamaalaamalla tai kostuttamalla noin neliön mittainen ala tapettipinnasta sillä aineella jota käytetään uuden tapetin kiinnitykseen (aine joka tulisi vasten vanhaa tapettia). Testi olisi hyvä tehdä alueelle, jossa on myös yksi tapetin sauma; näin nähdään reagoiko sauma kohta eri tavalla kostumiseen. Tämä testaus on tietysti tehtävä vasta siinä vaiheessa kun tapetoinnista on jo päätetty, eikä ole enää väliä joudutaanko vanha tapetti poistamaan seinästä. Koska testin ideana on selvittää kestääkö vanha tapetti kostumisen/kiinnitysaineen, saattaa negatiivinen tulos hyvinkin merkitä vanhan tapetin pilaantumista (ja poistoa).

Testin aikana vanha tapettipinta mitä todennäköisemmin hieman kuplii ja kupruilee. Tämä reaktio on täysin normaalia, eikä itsessään estä tapetointia vanhan pinnan päälle – – kunhan pinta kuivuttuaan on tasainen. Mikäli pintaa ei kuivumisen yhteydessä saada tasoitettua helposti (tai pinta ei tasoitu itsestään), kannattaa vanha tapetti poistaa ennen seinän uudelleen tapetointia. On myös hyvä tarkkaille miten tapetin saumakohdat reagoivat kuivuessaan; lähtevätkö saumat aukeamaan tai repeilemään. Tämän tyyppiset reaktiot kertovat myös vanhan tapetin poiston tarpeesta, sillä epätasainen pinta tulee näkymään myös päälle tapetoinnin lopputuloksessa.

Joissain tapauksissa vanhan tapetin päälle voidaan lisätä uusi tapetti, jos pinta on ensin pohjamaalattu erityisellä öljypohjaisella tartuntamaalilla. Vanhan tapetin reaktiota pohjamaaliin on kuitenkin hankalaa ennustaa etukäteen, joten vastaavanlainen testi on tarpeen myös pohjamaalausta harkittaessa. Jos päätät testata pohjamaalauksen soveltuvuutta, testaa maalia myös noin neliön kokoiselle alueelle jossa on vähintään myös yksi sauma. Älä siis maalaa esimerkiksi yhtä kokonaista seinää testiksi pohjamaalilla, sillä epäonnistuessaan pohjamaalaus saattaa vaikeuttaa vanhan tapetin poistoa entisestään.

Mikäli siis haluat tilaan siistin tapettiseinän, jossa tapetti ei kupruile – – poista vanha tapetti ja tee tarvittavat pohjatyöt huolella. Vanhan tapetin poisto on aina suositeltavampi vaihtoehto, mikäli se vain on mahdollista.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.