valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Torakoiden torjunta ja hävitys

Torakoiden torjunta ja hävitys


Torakka eli russakka levittää tunnetusti myös ihmisille haitallisia sairauksia, joten jo tämän syyn johdosta russakka torjunta on syytä ottaa vakavasti. Torakat myös leviävät ja lisääntyvät nopeasti, joten nopea reagointi palkitaan usein torakoiden torjunnassa. Täysin kotikonstein tehtävä torakka torjunta on usein melko haastavaa sillä torakan munimat munat ovat usein hyvin suojassa torjunnassa käytettäviltä aineilta, joka luonnollisesti tekee torjunnasta varsin haastavaa.

Torakan tunnistaminen
Torakoita tunnetaan useita lajikkeita, mutta ainoastaan kourallinen näistä lajeista viihtyy ihmisen elinympäristössä (sisätiloissa). Suomessa tavattava asuntotorakka on tyypillisimmin edellä mainittu russakka (blatta germanica), joka on kooltaan noin sentein mittainen (koko voi vaihdella suuntaan tai toiseen); eli kyseessä on loppujenlopuksi melko pienikokoinen torakka. Väritykseltään russakka on kellertävän ruskea ja sillä on kuusi jalkaa, joissa on havaittavissa pieniä karvoja. Russakan erityistuntomerkkeihin liittyy myös torakalle tyypilliset pitkät tuntosarvet.

Torakat liikkuvat ja aterioivat pääasiassa öisin, eikä niihin välttämättä edes törmää päiväsaikaan. Todennäköisimmin törmäät torakoihin sytyttäessäsi valot keittiöön illlalla/yöllä. Päiväsaikaan havaittavia merkkejä torakoista ovat ummehtunut haju, joka palaa takaisin tilaan tuuletuksesta huolimatta. Haju ei lähde varsinaisesti itse torakasta, vaan hajun aiheuttajana on torakan uloste ja torakan erittämä ”sylki”, joissa molemmissa voi piileä myös terveyden kannalta haitallisia bakteereja. Torakat vahingoittavat usein myös esimerkiksi kirjoja ja nahasta valmistettuja huonekaluja/kirjankansia. Lisäksi torakat luovat nahkansa useamman kerran elinkaarensa aikana, joten saatat törmätä kodinhoidon tai siivouksen yhteydessä myös vanhoihin torakan nahkoihin. Joissain tilanteissa edellä mainittujen ulosteiden ja nahkojen on huomattu aiheuttavan myös allergisia oireita – mutta kyseiset oireet ovat luonnollisesti täysin henkilö-/tapauskohtaisia.

Torakoiden torjunta
Torakoiden torjunta alkaa sulkemalla ja tukkimalla kaikki kolot, halkeamat ja raot joissa torakat voisivat oleskella. Myös torakoiden kulkureitit ovien alla ja piippujen juurissa on hyvä tukkia. Tukkimisen lisäksi kyseiset kolot on hyvä käsitellä myös pyretriiniä sisältävällä torjunta-aineella (usein aerosoli).

Myös torakoiden ruoan saanti on hyvä estää. Kun ruokatarvikkeet säilytetään suljetuissa astioissa tai pusseissa ja ruoantähteet ja roiskeet siivotaan nopeasti pois (myös esim. uunin alta) – estetään jo melko tehokkaasti torakoiden ravinnon saanti. Myös lemmikkien ruoka ja vesikipot on hyvä tyhjentää yöksi. Tämän lisäksi komposti/biojäte tulisi myös laittaa suojattuun astiaan ja kuljettaa mahdollisimman nopeasti pois (mieluiten aina päivän päätteeksi). Näiden toimenpiteiden ansiosta torakoiden torjunta muuttuu entistä tehokkaammaksi.

Kaupoissa myydään myös sähkömagneettisia ja ultraäänikarkottimia, joiden pitäisi tepsiä myös torakoihin. Laitteiden käyttökokemukset ovat kuitenkin erittäin ristiriitaisia (joissain tapauksissa näistä on ollut apua).

Torakoiden hävitys
Torakoiden hävittäminen voidaan tehdä joko yksittäisiin torakoihin kohdistuvalla torjunnalla tai torakoille voidaan jättää naposteltavaksi esimerkiksi tehokasta muurahaissirotetta, jolloin torjunnan kohdennusta saadaan laajennettua. Torakoiden hävitys ei ole aina kovinkaan helppoa, sillä päiväsaikaan torakat saattavat piileksiä esimerkiksi sähkölaitteiden koneistoissa, josta niitä on erittäin vaikea havaita – ja jonne ei missään tapauksessa saa ruiskuttaa torjunta-aineita.

Pahaksi päässeen torakka ongelman hävitys on ammattilaisten puuhaa. Jos torakat ovat ns. asettuneet taloksi, on niillä toden näköisesti riittävät ruokalähteet käytössään (ehkä naapuri asunto tms.). Mikäli torakka ongelma ei ratkea kotikäyttöön soveltuvilla torjunta-aineilla tai ruokalähteiden poistamisella, kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä tuholaistorjuntaa tekeviin yrityksiin.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua