valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ikkunoiden maalaus

Ikkunoiden maalaus


Ikkunan maalaus on tarkkuutta vaativaa työtä, joten maalauksen suorittamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Ikkunoiden maalausta ei kannata suorittaa ikkunoiden ollessa paikallaan; vaan ikkunat kannattaa maalauksen ajaksi nostaa paikoiltaan ja viedä paikkaan, joissa lämpötila ja ilmankosteus ovat maalaukselle sopivat – esimerkiksi lämmitetty varasto tai autotalli sopivat työhön vallan mainiosti.

Ikkunan maalaaminen aloitetaan siis irrottamalla ikkunat varovasti saranoiltaan ja kuljettamalla ne työhön varattuun tilaan. Koska maalien ja kittien kuivuminen ottaa aina oman aikansa, on suositeltavaa maalata vain ikkuna tai kaksi kerrallaan. Tästä syystä kaikkia maalattavia ikkunoita ei kannata irrottaa kerralla, vaan ikkunat tulisi irrottaa oikeastaan työn etenemisjärjestyksessä.

Ikkunan maalaaminen ja pohjatyöt
Vanha maali poistetaan ikkunan puitteista pienellä kaapimella (Kaapimen käytössä on syytä varo ikkunalasin naarmuttamista.); vanhan maalin lisäksi myös vanha ja tummunut puuaines on hyvä poistaa ikkunan karmeista, sillä uusi maalipinta ei tahdo ottaa kiinni irtoilevaan puuainekseen (kuopat tasoitetaan tasoitteella). Lopuksi ikkunan pielet on hyvä hioa vielä hiekkapaperilla ja hiontapöly on hyvä harjata/pyyhkiä pois. Mikäli olet maalaamassa hieman vanhempia ikkunoita, voit tässä vaiheessa käsitellä ikkunat myös homeenpoistoliuoksella.

Ikkunan maalauksen pohjatöiden yhteydessä myös ikkunan kitit on hyvä vaihtaa uusiin. Vanha kitti voidaan irrottaa esim. partahöylänterällä tai erillisellä ikkunahandyllä (saatavilla rautakaupasta). Kun laitat uutta ikkunakittiä paikalleen, muista että ulkopuolen kittisauma on aina sisäpuolen kittisaumaa leveämpi. Myös ikkunapuitteissa/raameissa olevat epätasaisuudet voidaan tasoittaa kitillä ja lastalla. Ennen ikkunan maalausta varmista vielä kitin kuivumisaika pakkauksesta (kitti saattaa vaatia pitkänkin kuivumisajan).

Ikkunan maalaus
Ikkunan maalaus aloitetaan pohjakäsittelyllä – eli pohjamaalauksella, joka levitetään puhtaisiin ja kuivuneisiin ikkunanpieliin. Kun pohjakäsittely on kuivunut voidaan ikkunat maalata normaaliin tapaan, käyttäen pensseliä, ja ikkunoille soveltuvaa maalia (ulkomaalia etenkin ikkunan ulkopuoliin).

Mikäli maalatessa ikkunalasiin tulee maaliroiskeita, anna niiden kuivua. Kuivana ne on helppo poistaa partahöylänterällä tai ikkunahandyllä. Mikäli tuoretta maalitahraa lähdetään puhdistamaan esimerkiksi liinan avulla, saattaa maalitahra ainoastaan levitä pitkin ikkunalasia.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua