valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pyykinpesuaineen valinta

Pyykinpesuaineen valinta


Käytettävä pyykinpesuaine tulee valita aina puhdistettavan tekstiilin mukaisesti. Tämä yksinkertainen ja helppo muistisääntö varmistaa ettei valittu pyykinpesuaine vahingoita puhdistettavaa tekstiiliä, ja pesun lopputulos on toivotunlainen. Marketeissa on kuitenkin tarjolla runsaasti erilaisia pesuaineita niin jauheina kuin nestemäisessä muodossa, joka tekee oikean tuotteen valinnasta välillä hankalaa. Ohessa muutamia huomioita pyykinpesuaineen valintaa helpottamaan.

Pyykinpesuaineen valinta jauhe vai nestemäinen
Pyykinpesujauheet mielletään monesti hieman vanhanaikaisiksi ja hankaliksi. Käytön kannalta auki tai raolleen jäänyt jauhepaketti saattaa kostua helposti, jolloin aineen annostelu vaikeutuu. Tästä syystä nestemäisiä pyykinpesuaineita pidetäänkin monesti helppokäyttöisinä, etenkin annostelun kannalta. Lisäksi nestemäistä pyykinpesuainetta voidaan käyttää apuna myös tahrojen esikäsittelyssä (hieroa tahralle ennen pesua), tätä toimenpidettä jauheen kanssa ei tyypillisesti voida tehdä.

Nestemäiset pyykinpesuaineet eivät tyypillisesti myöskään sisällä valkaisuaineita tai zeoliittia, jotka saattavat näkyä läiskinä tai vaalentumina varsinkin värillisten ja tummien vaatteiden pesutuloksessa.

Pyykinpesuaineen valinta mustille ja värillisille vaatteille
Kirjop-, tai nykykielellä ”color” pesuaineet on tyypillisesti suunnattu värillisten vaatteiden säännölliseen pesuun. Monien tuotepakkausten päällä on varsin selkeät ”color” merkinnät, jotka kertovat suoraan kyseisen pesuaineen olevan suunnattu kirjopyykin pesemiseen. Tummille ja mustille vaatteille on lisäksi olemassa omat pesuaineensa, joiden pakkaukset sisältävät yleensä varsin selvän ”black” merkinnän (lisäksi pakkaus on yleensä musta). Kyseiset aineet on suunniteltu säilyttämään tekstiilin värit.

Tapauskohtaisesti kannattaa huomioida myös herkän ihon tai allergian asettamat vaatimukset pyykinpesuaineen valintaan.

Muista pyykin lajittelu
Kuten edellä mainittiin, on pestävän pyykin väri yksi kriteeri myös oikean pyykinpesuaineen valinnassa. Tästä syystä huomioita kannattaa kiinnittää myös pyykin lajitteluun, jotta pestävään koneelliseen päätyy valittua pyykinpesuainetta vastaavaa pyykkiä. Voitkin pestä valkoiset vaatteet (valkopyykki) yhdessä koneellisessa (käyttäen niille soveltuvaa pesuainetta), värilliset vaatteet eli ns. kirjopyykin toisessa koneellisessa (käyttäen color-pesuaineita) ja mustat vaatteet kolmannessa käyttäen tummille vaatteille soveltuvaa pyykinpesuainetta.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua