valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pyykkipulveri voi olla myös zeoliititon

Pyykkipulveri voi olla myös zeoliititon


Pyykkipulveri eli virallisemmin pyykinpesujauhe saa usein syyt niskoilleen kun puhutaan pesuaineiden zeoliitin pesukoneille aiheuttamista haitoista. Pitkään ainoa varma ratkaisu pyykkipulvereiden zeoliitti -ongelmaan on ollut pyykkipulvereista luopuminen ja siirtyminen nestemäisin pyykinpesuaineisiin, joissa zeoliittiä ei käytettä. Markkinoilla on kyllä täysin zeoliitittomia pyykkipulvereita, mutta kyseiset tuotteet eivät ainakaan toistaiseksi ole löytäneet teitään aivan jokaiseen markettiin; vaan kyseisiä tuotteita joutuu yleensä etsimään erikoisliikkeistä.

Pyykkipulverit ja zeoliitin haitat
Käytännössä zeoliittia lisätään moneen pyykkipulveriin pesuveden pehmentämiseksi alueilla joiden verkostovedessä on runsaasti kalkkia (ks. veden kovuus). Pyykinpesuaineisiin lisättävän zeoliitin tehtävänä on siis varmistaa, että pesupulveri pystyy liukenemaan veteen ongelmitta, jolloin pesuaine ja sen tensidit voivat toimia suunnitellulla tavalla. Suomessa verkostovesi on kuitenkin lähes poikkeuksetta pehmeää (muutamia paikkakuntia lukuun ottamatta), joten on täysin mahdollista ettei asuinalueellasi tarvitse käyttää zeoliittiä sisältävää pyykkipulveria (ei tarvetta pehmentää vettä). Asuin kuntasi veden kovuuden saat usein selville kuntasi tai paikallisen vesilaitoksen verkkosivuilta.

Mikäli olet käyttänyt zeoliittiä sisältäviä pyykkipulvereita olet todennäköisesti huomannut, että kovassa käytössä ollut pesukone – ja joissain tilanteissa myös pyykki – alkaa haista tunkkaiselta pesun jälkeen. Tähän hajuun on syypäänä juuri zeoliitti. Hajun lisäksi zeoliitin on myös todettu tukkivan pesukoneen putkia ja laakereita, joten vaihtoehtojen tutkailuun on olemassa varsin pätevät syyt.

Allergiaystävälliset pyykkipulverit
Zeoliitistä vapaat pyykkipulverit on usein valmistettu myös täysin hajusteettomiksi, jolloin kyseiset pesuaineet soveltuvat hyvin myös hajusteettomia pyykinpesuaineita tarvitseville henkilöille. Mikäli hajusteettomuus on tärkein edellytys valitsemallesi pyykkipulverille (esim. allergian vuoksi) varmista, että valitsemasi tuote on todella täysin hajuton – ei esimerkiksi ”miedosti hajustettu” tai ”lähes hajusteeton” – vaan todella täysin hajusteeton.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua