valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Appelsiinitahran poistaminen vaatteesta

Appelsiinitahran poistaminen vaatteesta


Appelsiinitahra on tyypillisesti appelsiinin mehun (joko mehutiivisteen tai tuoreen hedelmän mehun) aiheuttama tahra, joka jättää etenkin vaaleisiin tekstiileihin ikävän värjääntymän hyvistäkin pesuyrityksistä huolimatta. Etenkin puuvillaisista vaatteista appelsiinitahraa voi olla vaikeaa saada kokonaan poistettua, jos tahra on päässyt imeytymään ja kuivumaan kiinni tekstiilin kuituihin. Tästä syystä appelsiinitahrat tulisi saada käsiteltyä ja pestyä aina tuoreeltaan, ennen kuin tahrat pääsevät kuivumaan ja värjäämään tekstiilin kuituja. Ohessa muutamia vaatehuollon huomioita appelsiinitahroihin liittyen.

Vinkkejä appelsiinitahran poistoon
Ennen kuin appelsiinin aiheuttaman värjäytymän poistamista ryhdytään suorittamaan, tulee aina selvittää mitä puhdistus tapoja kyseinen tekstiili sietää – tämä selviää tietysti tekstiilin pesumerkinnöistä. Monesti tahra on mahdollista käsitellä ennen pesua joko tekstiilille sopivalla tahranpoistoaineella tai sappisaippualla. Esikäsittelyn jälkeen tahriintunut tekstiili olisi syytä siirtää pesuun melko nopeasti (esim. 30 minuutin sisään esikäsittelystä), ennen kuin tahra alkaa kuivumaan uudelleen.

Tahran valkaiseminen
Vaaleita tekstiileitä puhdistettaessa voidaan harkita myös vaatteen valkaisua, mikäli tekstiili kestää esimerkiksi kloorivalkaisun tai ruokasoodalla tapahtuvan valkaisun – – joissain tilanteissa jo valkaisuainetta sisältävän pyykinpesuaineen käyttö riittää.

Kesäisin voit myös kuivattaa vaalean tai täysin valkoisen pyykin suorassa/kirkkaassa auringonvalossa, jolloin aurinko ”virtyttää” pesussa jääneet tahranrippeet pois vaaleasta tekstiilistä. Suoran auringonvalon käyttäminen ei kuitenkaan sovellu kaikille keinokuituisille tekstiileille, sillä näiden tekstiilien kuidut kärsivät usein suorasta auringonvalosta. Tämän vinkin soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille onkin syystä selvittää ennen kokeilua.

Arkojen tekstiilien puhdistaminen
Erityisen arkojen tai arvokkaiden tekstiilien kohdalla on hyvä turvautua pesulapalveluihin. Kun viet tekstiilin pesulaan kerro suoraan tekstiilissä olevasta tahrasta (näytä myös missä kohtaa tahra sijaitsee); näin toimimalla pesulan henkilökunta voi huomioida tekstiilissä olevan tahran.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua