valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kirsikkatahrojen poisto vaatteista

Kirsikkatahrojen poisto vaatteista


Kirsikoita on olemassa useita eri lajeja, joiden värit vaihtelevat tyypillisesti vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen; perinteisempien lajien lisäksi saatavilla on myös keltaisia ja lähes mustia kirsikoita. Koska kirsikka on hedelmä saattaa siitä syönnin yhteydessä roiskahtaa hedelmämehua, joka kuivuessaan muodostaa ikävän tahran. Ohessa muutamia toimivaksi havaittuja tahranpoistomenetelmiä kirsikkatahroille.

Kirsikka tahranpoisto vaatteesta
Kuten muussakin tahranpoistossa – – myös kirsikkatahrojen kohdalla tahranpoisto tulisi tehdä aina tuoreeltaan, jolloin hedelmämehu ei ole vielä imeytynyt tekstiiliin ja värjännyt sen kuituja. Lisäksi tahranpoisto tulisi suorittaa aina puhdistettavan tekstiilin ehdoilla, jolloin vaate tai tekstiili ei vaurioidu puhdistuksen yhteydessä. Tästä syystä valittavan työtavan soveltuvuus tekstiilille onkin aina syytä testata etukäteen.

Tuore kirsikkatahra lähtee yleensä pois kun tahraa käsitellään nestemäisellä tiskiaineella ennen pesua; ja pesu suoritetaan mahdollisimman nopeasti pesumerkintöjen mukaisesti, ja mahdollisimman korkeassa pesulämpötilassa. Ennen pesua suoritettava esikäsittely voidaan suorittaa myös sappisaippualla – – sappisaippuaa voi kokeilla myös kuivuneiden kirsikkatahrojen poistossa.

Kirsikan tahrimaa tekstiiliä voidaan yrittää liottaa myös tahranpoistoainetta sisältävässä seoksessa. Useimpia jauheena myytäviä tahranpoistoaineita on mahdollista sekoittaa veteen, jolloin kirsikan tahrimaa tekstiiliä voidaan liottaa seoksessa noin 6-8 tuntia ennen pesua. Tahranpoistoaineen annosteluohjeet ja tarvittava käsittelyaika on syytä tarkistaa valitun tuotteen käyttöohjeesta, sillä valmistajien antamat käsittelyajat poikkeavat yleisesti toisistaan.

Etenkin vaaleiden tekstiilien kohdalla voidaan harkita (tapauskohtaisesti) myös vaatteen ”valkaisua” auringossa – eli ns. virtyttämistä. Toimenpiteen ideana on pitää vaaleaa tekstiiliä kuivumassa (pesun jälkeen) suorassa auringon valossa tavallista pidemmän aikaa, jolloin auringon valo virtyttää/haalistaa tekstiiliä, näin myös jäänteet tahrasta katoavat. Huomaathan että kyseinen toimintatapa sopii yleensä ainoastaan vaaleille tekstiileille, joiden kuidut kestävät suoraa auringon valoa. Värilliset tai keinokuituiset tekstiilit saattavat kärsiä tästä käsittelystä. Käsittelyn soveltuvuus tuleekin tarkistaa aina tapauskohtaisesti.

Mikäli kirsikkatahra ei poistu vaaleasta tekstiilistä esikäsittelystä ja pesusta huolimatta voidaan harkita myös vaatteen valkaisua, mikäli tekstiilin pesumerkinnät sallivat kyseisen toimenpiteen käytön. Valkaisun avulla kirsikkatahran jäänteistä päästään yleensä varmemmin eroon.

Mikäli olet epävarma jonkin edellä mainitun toimenpiteen suorittamisesta, on suositeltavaa viedä kirsikan tahrima vaate pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua