valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Paprika tahranpoisto vaatteesta

Paprika tahranpoisto vaatteesta


Paprikoita on saatavilla usean muotoisina ja värisinä, joten myös paprikan aiheuttaman tahran väri saattaa vaihdella. Paprikatahran aiheuttaa paprikassa oleva mehu/neste, joka yleensä päätyy vaatteelle tai tekstiiliin pudonneesta paprikan palasta. Kuivuessaan paprikasta lähtöisin oleva neste imeytyy kiinni tekstiilin kuituihin ja värjää ne. Tästä syystä paprikatahrojen poistaminen tulisi suorittaa aina mahdollisimman nopeasti; tällöin myös markkinoilla olevat tahranpoistoaineet suoriutuvat työstä varsin mallikkaasti. Ohessa muutamia paprikatahrojen poistoon sopivia vinkkejä.

Paprikatahrat pois
Kuten tahranpoistossa yleensäkin – myös paprikatahrojen kohdalla – on käytettävä työmenetelmä valittava aina tahriintuneen tekstiilin mukaisesti. Noudata siis tekstiilin pesumerkinnöissä esitettyjä kehotuksia puhdistustapaa valitessasi. Näin toimimalla et vahingoita puhdistettavaa tekstiiliä tahranpoiston yhteydessä.

Koska paprikatahra on jossain mielessä värjääntymä, tarvitaan tyypillisesti aina jonkinlaisen esikäsittelyn ennen pesua. Tahriintunutta tekstiiliä ei siis kannata laittaa pesuun ja toivoa parasta – – etenkin jos kyseessä on kuivumaan päässyt tahra. Paprikatahraa voidaan esikäsitellä esimerkiksi nestemäisellä astianpesuaineella ennen pesua (tiskiainetta hierotaan tahraan kevyesti) tai tahraa voida esikäsitellä vaihtoehtoisesti vaikka sappisaippualla tai erillisellä tahranpoistoaineella (valitse puhdistettavalle tekstiilille paras vaihtoehto). Esikäsittelyn jälkeen tahriintunut tekstiili tulisi siirtää pesuun suhteellisen nopeasti. Pesu suoritetaan vaatteen pesumerkintöjen antamissa rajoissa, käyttäen mahdollisimman korkeaa pesulämpötilaa.

Paprikan tahrimaa tekstiiliä voidaan yrittää myös liottaa ennen pesua (mikäli liotus sopii tekstiilille). Liottaminen voidaan tehdä esimerkiksi tahranpoistoaineesta tehtävässä seoksessa. Yleensä jauheena myytäviä tahranpoistoaineita voidaan sekoittaa veteen, jolloin muodostuu tahriintuneen tekstiilin liotukseen hyvin soveltuva seos. Tahranpoistoaineen annostelu ja liotukseen vaadittava aika tulee aina varmistaa valitun tuotteen käyttöohjeesta, sillä valmistajien antamat suositukset poikkeavat hieman toisistaan. Tyypillisesti liotusaika on muutamia tunteja. Liotuksen päätteeksi paprikan tahrima tekstiili pestään normaalisti.

Pesun päätteeksi etenkin valkoisia tai vaaleita tekstiilejä voidaan myös ns. virtyttää suorassa auringon valossa. Joskus tästä toimintatavasta käytetään myös nimitystä aurinko valkaisu. Ideana on kuivattaa/pitää vaaleaa tekstiiliä suorassa auringon valossa tavallista kauemmin, jolloin auringon valo virtyttää pois pesussa tekstiiliin mahdollisesti jääneet tahran rippeet. On kuitenkin hyvä huomioida ettei kyseinen menetelmä sovellu läheskään kaikille tekstiileille. Värilliset ja tekokuituiset vaatteet saattavat kärsiä kyseisestä menettelystä (värit haalistuvat). Myös osa vaaleista tekstiileistä ei välttämättä siedä pidempiaikaista altistamista suoralle auringon valolle. Tästä syystä kyseisen toimenpiteen soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulee ehdottomasti varmistaa ennen kokeilua.

Joskus paprikatahra ei poistu vaaleasta tekstiilistä esikäsittelystä ja pesusta huolimatta. Tällöin voidaan tutkia mahdollisuuksia tahriintuneen vaatteen valkaisuun. Yleensä valkaisu on varma tapa poistaa valkoisesta tai vaaleata tekstiilistä viimeisetkin tahran rippeet; valkaisun soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulee tietysti tarkistaa pesuohjeesta.

Mikäli olet epävarma jonkin edellä mainitun toimintatavan suhteen, on suositeltavaa viedä paprikan tahrima vaate pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua