valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihka tahranpoisto vaatteesta

Pihka tahranpoisto vaatteesta


Tekstiileistä pihkatahra lähtee usein varmemmin pois, kun tahraa päästään poistamaan mahdollisimman nopeasti ja pihkatahraan soveltuvilla tahranpoistomenetelmillä. Vaikka pihka ei varsinaisesti imeydy vaatteen kuituihin – kuten esimerkiksi marjatahrat – muuttuu pihkatahra kuivuessaan haastavaksi poistettavaksi, sillä pihka istuu tunnetusti tekstiilin pintaan eritäin lujasti kiinni. Ennen pihkatahrojen poistoa onkin syytä tarkistaa tekstiilin hoito-ohjeesta, mitä tahranpoistomenetelmiä tekstiili sietää; ja valita käytettävät työmenetelmät pesumerkintöjen mukaan.

Mikäli pihkatahra sattuu tulemaan esimerkiksi housujen lahkeeseen, tulee monelle kiusaus poistaa tahra veitsellä tai muulla terävällä esineellä raaputtamalla. Tämä toimintatapa saattaa hyvinkin poistaa pihkatahran päälimmäisen kerroksen, mutta se todennäköisesti myös kuluttaa tekstiilin pintaa tarpeettomasti.

Pihka tahranpoisto – puuvillaiset tekstiilit
Mikäli puuvillaisen tekstiilin hoito-ohje sallii, liota pihkatahraa denaturoidulla etanolilla. Liottamisen jälkeen huuhtele pihkalla tahriintunut kohta runsaalla vedellä. Huuhtelu on hyvä suorittaa mahdollisimman nopeasti käsittelyn jälkeen, jolloin puhdistettava tekstiili joutuu olemaan tekemisissä liuottimeksi luokiteltava etanolin kanssa mahdollisimman lyhyen ajan. Näin pyritään minimoimaan etanolista tekstiilille koituvat haitat. Käsittelyn päätteeksi tekstiili pestään pesumerkintöjen mukaisessa korkeimmassa mahdollisessa pesulämpötilassa. Huom. vaikka etanolin käyttöä ei erikseen mainita tekstiilin hoito-ohjeissa, tulee aineen soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille selvittää aina etukäteen; soveltuvuus voidaan testata esimerkiksi tekstiilin huomaamattomaan kohtaan. Näin tulee toimia siksi, että etanoli on liuotin, joka saattaa viedä värit aroista tai herkästi väriä luovuttavista tekstiileistä. Huomaathan että liuotinta voi olla tarpeen annostella ns. tahran alapinnalle; eli liuotinta ei kaadeta suoraan pihkatahran päälle vaan se annostellaan tahran kohdalle kankaan nurjalle puolelle. Näin toimimalla pyritään niin ikään minimoiman liuottimen aiheuttamat haitat.

Villa ja pihkatahrojen poistaminen
Arkana materiaalina villa ei siedä hankaamista tai pitkäaikaista liottamista. Tämä hankaloittaa myös pihkatahrojen poistoa villaisista tekstiileistä. Usein pihkan tahraama villainen tekstiili onkin viisainta viedä pesulaan pestäväksi, sillä osa villalaaduista ei välttämättä kestä esimerkiksi liuottimien avulla tehtävää puhdistusta (tekstiilin värit kärsivät). Pesulan käyttäminen on suositeltavaa myös tilanteissa, joissa puhdistettavalla vaatteella on erityistä arvoa haltijalleen.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua