valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sappisaippua apuna tahranpoistossa

Sappisaippua apuna tahranpoistossa

Sappisaippuan palanen
Sappisaippua on tyypillisesti väriltään ruskeaa tai tumman vihreää.

Sappisaippua on tehokas tahranpoistaja. Vaikka sappisaippuaa on ollut saatavilla jo pitemmän aikaa, on sappisaippua silti jäänyt monelle melko tuntemattomaksi tuotteeksi. Kyseisellä saippualla on mahdollista puhdistaa ja poistaa monenlaisia tahroja niin vaatteista kuin muistakin tekstiileistä. Nykyään sappisaippuaa markkinoidaan kuitenkin ”ihmeaineena”, joka tepsii niin tahraan kuin tahraan – – mutta näiden lupausten suhteen kannattaa kuitenkin olla hieman epäileväinen. Ohessa muutamia toimiviksi havaittuja vinkkejä ja huomioita sappisaippuan käyttöön.

Sappisaippuan käyttö
On useita tahroja joiden poistoon suositellaan yleensä asetonia tai lakkabensiiniä, esimerkiksi kuulakärkikynän aiheuttamat tahrat. Yllä mainitut aineet saattavat kuitenkin värjätä tai vahingoittaa puhdistettavaa kangasta, joten sappisaippuan kokeilu saattaa olla parempi vaihtoehto. Useimmista tekstiileistä kyseiset tahrat saadaan poistettua vallan mainiosti myös sappisaippuaa käyttämällä.

Sappisaippualla suoritettava tahranpoisto tarkoitta käytännössä tahran esikäsittelyä, jonka päätteeksi tahriintunut tekstiili pestään. Tahraa hangataan sappisaippualla muutaman minuutin ajan (joissain tapauksissa käsittely voi vaatia noin 5min käsittelyn), jonka jälkeen tekstiili voidaan pestä hoito-ohjeen ja pesumerkintöjen mukaisesti; mieluiten kuumimmassa mahdollisessa pesulämpötilassa.

Sappisaippua ja tahranpoisto
Sappisaippua on todettu hyväksi, ainakin seuraavien tahrojen poistamiseen: mustekynä, veritahrat, (jotkin) marjatahrat, ruohotahrat ja lehtivihreä. Muutamat käyttäjät ovat kuitenkin huomanneet sappisaippuan irrottavan värejä, etenkin aroista tai muutoin helposti väriä luovuttavista tekstiileistä. Eli sappisaippuan soveltuvuus tekstiilille on hyvä selvittää ennen varsinaista käyttöä. Soveltuvuus voidaan testata esimerkiksi tekstiilin huomaamattomaan kohtaan.

Sappisaippua ja hiki
Sappisaippuaa voidaan kokeilla myös hikitahrojen esikäsittelyyn. Useimmiten hikitahrojen aiheuttamat pinttymät vaativat valkaisua, mutta tekstiilikohtaisesti hikitahrojen jättämiä jälkiä on onnistuttu poistamaan myös sappisaippuan avulla. Sappisaippuan soveltuvuus hien poistoon riippuukin hyvin pitkälti puhdistettavasta materiaalista ja tahran pinttymisasteesta.

  • Sappisaippua on tehokas tahranpoistaja
  • Käsittelyaika riippuu puhdistettavasta materiaalista
  • Selvitä sappisaippuan sopivuus materiaalille ennen käyttöä


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua