valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Suklaatahran poisto

Suklaatahran poisto


Suklaan aiheuttama tahra on yleensä hieman rasvainen suklaan sisältämän kaakaovoin ja maidon johdosta. Kun vaatteille tippunut suklaa sulaa, imeytyy aines vaatteen sisään aiheuttaen vähintään pienen värjääntymisen tekstiiliin. Suurimpia ongelmia suklaatahrat aiheuttavatkin juuri vaatteiden ja muiden tekstiilipintojen kanssa, sillä kovat pinnat (kuten pöydät ja lattiat) eivät mahdollista aineksen imeytymistä, jolloin tahra voidaan yksinkertaisesti pyyhkiä pois näiltä pinnoilta. Tästä syystä penkille tai vaatteille pudonneet suklaanmurut olisi poistaa ennen kuin suklaa alkaa sulamaan ja hieroontuu vaatteisiin.

Suklaatahrojen poisto vaatteista
Kun vaatteen pinnalla huomataan, jo puoliksi sulanut suklaatahra on ensimmäinen tehtävä poistaa vaatteeseen vielä imeytymätön aines. Vaatteen päällä oleva suklaa voidaan kaapaista pois esim. veitsellä tai lusikalla; työ tulee suorittaa niin ettei tahra pääse leviämään. Toimenpiteen tarkoituksena on varmistaa, ettei tahra pääsisi leviämään nykyisestään, eikä nykyinen tahra pääsisi imeytymään syvemmälle tekstiiliin. Jos lusikoita tai veitsiä ei ole saatavilla, voidaan sulaa ainesta yrittää imeyttää myös käsipaperiin tai nenäliinaan. Tällöin imeyttäminen tehdään työntämällä esim. käsipaperin kulma tahraan ja odottamalla että aines imeytyy paperiin. Imeytyksessä tahraa ei tule painella tai hangata, jolloin tahra ei pääse leviämään suuremmaksi. Tämän jälkeen tahraa voidaan käsitellä kevyesti nestemäisellä käsisaippualla (tai pyykinpesuaineella), jonka jälkeen suklaatahra huuhdellaan vedellä (varmista työtavan sopivuus tekstiilille ennen käyttöä). Käsittelyn päätteeksi tekstiili pestään pesuohjeen mukaisesti.

Suklaatahran poisto voidaan tehdä myös käsittelemällä tahraa sappisaippualla tai ruokasoodasta ja vedestä tehtävällä tahnamaisella seoksella; työ erillisellä tahranpoistoaineella. Valitaanpa tahranpoistoon mikä esikäsittely tahansa tulee tekstiili pestä pesuohjeen mukaisessa pesulämpötilassa käsittelyn päätteeksi.

Etenkin vaaleisiin tekstiileihin suklaa saattaa jättää jäljen esikäsittelystä ja pesusta huolimatta. Tällöin avuksi voidaan ottaa tekstiilin valkaisu, mikäli puhdistettavan vaatteen pesumerkit sallivat valkaisun käytön. Valkaisutapoja on olemassa useita erilaisia, esimerkiksi edellä mainittua ruokasoodaa voidaan pitää kevyesti valkaisevana aineena, tekstiilin kloorivalkaisu taas on huomattavasti tehokkaampi toimenpide.

Jos et saa suklaatahraa lähtemään vaatteesta hyvistä yrityksistä huolimatta, tai tahriintunut vaate on erityisen arvokas – voit viedä suklaan tahriman vaatteen myös pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua