valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Valkoviinitahra – viinitahran poisto

Valkoviinitahra – viinitahran poisto


Käsittele viinitahra nopeasti
Valkoviinin aiheuttama tahra näkyy helposti etenkin vaaleissa tekstiileissä. Tyypillisesti valkoviinitahra on hyvä saada poistettua tekstiilistä mahdollisimman nopeasti, ennen kuin viini pääsee värjäämään tekstiilin kuidut. Värjääntymisen jälkeen viinitahra muuttuu usein vaikeasti poistettavaksi – – viinitahrojen kohdalla on siis suositeltavaa toimia nopeasti.

Viinitahra ja ensiapu
Tuoretta valkoviinitahraa voidaan ensin imeyttää toiseen kankaaseen, eli tahraa voidaan painella esim. talouspaperilla; näin pyritään estämään nesteen imeytyminen vaatteeseen. Imeyttämisessä on tärkeää olla levittämättä ja hankaamatta viinitahraa tarpeettomasti. Turha hankaaminen ”ajaisi” viinitahran vain syvemmälle tekstiilin kuituihin ja pahentaisi ongelmaa.

Seuraavaksi tulisi selvittää mitä puhdistusmenetelmiä on mahdollista käyttää tahriintuneen tekstiilin puhdistuksessa. Tämä selviää tietysti vaatteen/tekstiilin hoito-ohjeesta.

Valkoviinin tahrima vaate olisi hyvä saada pesuun mahdollisimman nopeasti. Mikäli tekstiilin hoito-ohje sallii, viinitahraa voidaan esikäsitellä haalealla vedellä ja käsitiskiaineella. Tämän jälkeen tekstiili tulisi pestä käyttäen entsyymipitoista pesuainetta; pesu tulee tehdä hoito-ohjeen sallimissa rajoissa.

Muut keinot viinitahrojen poistoon
Sitruunahappo ja oksaalihappoliuoksia (laimennettuna) voidaan myös käyttää viinitahran esikäsittelyyn. Nämä aineet eivät luonnollisestikaan sovellu kaikille tekstiileille, ja aineiden soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille on kuitenkin aina syytä testata ennen käyttöä. Etenkin arkojen ja herkästi värjääntyvien tekstiilien kohdalla nämä aineet voidaan unohtaa.

Tekstiili johon viinitahra on päässyt pinttymään voidaan myös viedä pesulaan puhdistettavaksi. Tämä on usein helpoin vaihtoehto, etenkin jos kyseessä on erityisen arvokas tekstiili.

Katso myös vinkit punaviinitahran poistoon.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua