valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tapetin poisto ennen maalausta

Tapetin poisto ennen maalausta


Ennen seinän maalausta suoritettava vanhan tapetin poisto on usein paras varokeino, jonka avulla seinään on mahdollista saada siisti ja tasainen maalipinta. Jos maalaus suoritetaan suoraan tapetin päälle, ei uusi maalikerros välttämättä saa kunnollista tartuntapintaa – ja lisäksi tapetin kuviointi voi paistaa uuden maalikerroksen lävitse. Tapetin poisto voidaan hoitaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla.

Oikeat pohjatyöt auttavat myös tapetin poistossa
Tapetin poistoa tulisi oikeastaan miettiä jo tapetoidessa ja tapettia valittaessa. Usein seinän pohjamaalaus on hyvä tapa varmistaa, että tapetti on mahdollista myös irrottaa jälkeenpäin. Mikäli pohjamaalausta ei ole tehty, esim. suoraan maalaamattomaan kipsilevyyn kiinnitetty tapetti on lähes mahdotonta irrottaa. Myös valittava tapettilaatu vaikuttaa oleellisesti tapetin poistoon, esimerkiksi lasikuitutapetit ovat tunnettuja vaikeasta poistettavuudestaan.

Tapetin poistaminen vedellä
Tapetti joka päästää kosteutta lävitseen on usein mahdollista poistaa vedellä. Tällöin tapetin poisto tapahtuu esimerkiksi käyttämällä pesusientä tapetin kostuttamiseen/kastelemiseen; kostuta esimerkiksi yhden tapettivuodan alaosa – annan veden vaikuttaa hetki (tarkoitus ei siis ole että vesi kuivuisi) ja aloita tapetin irrotus. Tämän vinkin suorittamisen ajaksi kannattaa varata myös pari pyyheliinaa lähettyville, jolloin vettä ei pääse valumaan esim. lattialle.

Tapetin poistaminen liisterillä
Tapetin poisto voidaan tehdä myös käyttämällä juoksevaksi jätettyä tapettiliisteriä. Liisteri voidaan levittää tapetin päälle pensselillä tai telalla. Liisterin annetaan vaikuttaa hetki (niin että tapetti kostuu. n.10 min), jonka jälkeen tapetti voidaan irrottaa. Tapetin käsittely kannattaa tehdä jälleen vuota kerrallaan.

Avuksi tapetin poistoon kannattaa ottaa esim. vanha keittiölasta, vanha jääskrapa tai muu tylppä lastamainen esine, joka ei riko tapettia.

Tapetinirrotuskone
Mikäli tapetti on kiinnitetty käyttämällä muoviliimaa, on tapetin irrotus erittäin hankalaa. Näihin tilanteisiin kannattaa kääntyä paikallisen konevuokraamon puoleen ja tiedustella tapetinirrotuskonetta. Tapetinirrotuskone on eräänlainen höyrystin, joka toimii hieman samalla tavalla kuin höyrypuhdistin.

  • Tapetin poistaminen onnistuu usein kostuttamalla
  • Tapetin poistaminen voidaan tehdä myös liisterillä
  • Jääskrapa on hyvä apuväline tapetin poistossa


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.