valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pussilakanan peseminen

Pussilakanan peseminen


Muutaman viikon välein tehtävä pussilakanan peseminen on oikeastaan osa sekä makuuhuoneen siivousta että vuodevaatteiden hoitoa, joten kyseinen työ kannattaa pitää säännöllisesti tehtävien siivoustöiden joukossa jotta vuoteen käyttömukavuus pysyisi mahdollisimman hyvänä. Ohessa muutamia huomioita pussilakanoiden pesuun liittyen.

Pussilakanan pesemisessä huomioitavia asioita
Pussilakanoiden pesu on varsin helppoa ja sujuu monesti hieman turhankin rutiinimaisesti. On kuitenkin hyvä muistaa, että etenkin uusien pussilakanoiden ja tyynynpäällisten pesumerkinnät tulisi aina tarkistaa ennen ensimmäistä pesukertaa – eikä niitä tulisi pestä automaattisesti oman näppituntuman mukaan. Tyynynpäällisen ja pussilakanan pesu aloitetaan aina tarkistamalla pesumerkinnät, joista selviää:
– Missä lämpötilassa pussilakana voidaan pestä
– Liittyykö pesemiseen joitain rajoituksia
– Mitä kuivaustapaa suositellaan


Yleensä pussilakanan pesu tapahtuu 40 tai 60 asteen pesulämpötilassa. Kun pussilakanat pestään riittävän usein, on 40 asteessa pesulämpötila (yhdistettynä oikein valittuun pesuaineeseen) riittävä lakanoiden puhdistumisen kannalta. Pussilakanat ja tyynyliinat on suositeltavaa kääntää nurinpäin ennen pesua (pestään nurjapuoli ylöspäin). Näin toimimalla pyritään välttämään pussilakanan hankaantumista ja lakanan värien haalistumista pesun aikana.

Pesuaineen valinta
Pussilakanat ja tyynyliinat – kuten muutkin vuodevaatteet – kannattaa pestä täysin hajusteettomalla, herkälle iholle sopivalla pyykinpesuaineella, vaikka kyseistä pesuainetta ei tarvitsisikaan käyttää esimerkiksi allergioista johtuvista syistä. Näin toimimalla varmistetaan etteivät pesuaineiden hajusteet aiheuta jatkossakaan ongelmia vuodevaatteiden kautta.

Kuivaukseen liittyvät huomiot
Pussilakanoiden kuivaus onnistuu monesti kuivausrummussa, ellei pesumerkinnöistä löydy erillistä kieltoa (katso kuivauksen pesumerkit). Monet kuivaavat kuitenkin pussilakanat ulkona narulla aina kun mahdollista, sillä kuivausrumpu kuluttaa pussilakanoita aina jossain määrin. Aroista materiaaleista (kuten satiini) valmistetut pussilakanat kannattaakin kuivattaa narulla rumpukuivauksen sijaan, juuri edellä mainitusta syystä. Myös pussilakanoiden silitys tai mankelointi riippuvat pussilakanassa käytetyistä materiaaleista. Pussilakanoiden silitys ja mankelointi kannattaa tehdä pussilakanan ollessa vielä hieman kostea. Näin toimimalla pussilakanaan palautuu materiaalille ominainen kiilto ja pehmeys


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua