valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ohjeita pyykinpesuun

Ohjeita pyykinpesuun

Ohjeet pyykinpesuun löytyvät pesumerkinnöistä
Materiaalikohtaiset ohjeet pyykinpesuun löytyvät monesti tekstiilin pesumerkinnöistä

Pyykinpesu aloitetaan aina lajittelemalla pestävät vaatteet värin ja pesulämpötilan mukaan. Yleisesti myös valkoiset -, mustat vaatteet ja ns. kirjopyykki pestään aina omina koneellisinaan. Näin toimimalla voidaan varmistaa, etteivät esimerkiksi voimakkaasti väriä luovuttavat tekstiilit pilaa muuta pyykkiä tai etteivät matalan pesulämpötilan vaativat tekstiilit päädy väärään koneelliseen. Toimintatapa mahdollistaa myös erityyppisten pyykinpesuaineiden käytön – esimerkiksi mustia vaatteita pestäessä kannattaa käyttää mustille vaatteille suunniteltuja pyykinpesuaineita.

Pestävät vaatteet on lähes poikkeuksetta suositeltavaa kääntää nurin päin (sisäpuoli pinnaksi) ennen pesun aloittamista. Tällä toimenpiteellä vältytään vaatteen pinnan hankaantumiselta pesun aikana, jolloin esimerkiksi vaatteessa olevat kuviot ja painatukset selviävät pesusta paremmin. Ennen yksittäisen vaatteen siirtämistä pesukoneeseen on suositeltavaa myös tarkastaa, että vaatteiden taskut ovat tyhjät; lisäksi vaatteessa olevat tarrakiinnitykset ja vetoketjut on hyvä sulkea ennen pesua. Näin toimimalla ne eivät pääse hankaamaan ja kuluttamaan muita samassa koneessa olevia tekstiilejä. Vaatteessa mahdollisesti olevat napit kannatta puolestaan avata ennen pesua, sillä muutoin napinlävet saattavat venyä pesun aikana. Aroille tekstiileille suositellaan erillisen pesupussin käyttöä, jolloin pussi suojaa puhdistettavaa tekstiiliä pesun aikaiselta hankaukselta.

Pyykkikone on hyvä täyttää noin puolilleen (huomioiden konekohtaiset rajoitukset), tällöin pyykinpesukone saa otettua tarpeeksi vettä pyykkimäärään nähden.

Tekstiileissä on yleensä selkeät ja tarkat pesuohjeet, joita aina on syytä noudattaa. Esimerkiksi tummiin farkkuihin jää helposti vaaleita viiruja, jotka voivat olla peräisin käytetystä pesuaineesta tai ne voivat johtua liian kovasta pesumekaniikasta. Ongelmasta pääsee helposti eroon kun muistetaan kääntää housut nurin päin (sisäpinta päälle) ennen pesua ja käyttää nestemäistä tummille tekstiileille suunniteltua pyykinpesuainetta. Farkkuja pestäessä kannattaa valita pesuohjelmaksi siliävien tekstiilien pesuohjelma; ja farkkujen kuivaus kannattaa suorittaa sisätiloissa ilman kuivausrummun käyttöä.

Puuvillatekstiilien pesu
Monissa yhteyksissä on huomattu ettei puuvillavaatteissa ja lakanoissa oleva 40-asteen pesulämpötilasuositus ole välttämättä toimiva. Jotta puuvillainen lakana puhdistuisi kunnolla tarvitaan pesu 60-asteessa; etenkin jos tekstiileissä on esimerkiksi hikitahroja. Korkeamman pesulämpötilan käyttöä kannattaa harkita myös tilanteessa, jossa pyykinpesulla pyritään hävittämään tekstiileissä mahdollisesti olevia syöpäläisiä (tai niiden munia) – tällöinkään 40-asteen pesulämpötila ei ole riittävä. 40-asteessa pesulämpötila tekee tehtävänsä vain silloin jos pestävä vaate ei ole erityisen likainen ja on ollut käytössä vain hetken.

  • Lajittele pyykit huolellisesti
  • Älä sekoita kirjopyykkiä valkopyykkiin
  • Tyhjennä vaatteiden taskun ennen pesua
  • Tutustu pesuohjeisiin huolella


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua