valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Untuvan pesu ja hoito-ohjeet

Untuvan pesu ja hoito-ohjeet

Untuvatekstiilien hoito parantaa käyttömukavuutta
Untuvaa sisältävän tekstiilin säännöllinen puhdistus parantaa tekstiilin käyttömukavuutta.

Untuva on oikein hoidettuna erittäin lämmöneristyskykyinen, ja kevyt materiaali. Likaantuessaan tai kastuessaan untuva muuttuu litteäksi, jolloin untuvan käyttömukavuus myös kärsii. Tästä syystä untuvan pesu ja hoito on tärkeää suorittaa käyttäen oikeita pesumenetelmiä. Ennen untuvan pesua onkin syytä käydä huolella läpi vaatteen pesumerkinnät.

Ongelmia untuvan pesemisessä
Joskus esim. untuvatakki muuttuu pesun jälkeen kirjavaksi/laikulliseksi. Yleisin syy tähän on liika (tai vääränlaisen) pesuaineen käyttö; tällöin kyseessä on yksinkertaisesti pesuainejäämät, jotka lähtevät pois kun vaate pestään uudelleen ilman pesuainetta, ja huuhdellaan hyvin.

Toinen mahdollisuus on että täytteenä ei ole käytetty puhdistettua untuvaa. Tässä tapauksessa laikut johtuvat untuvasta lähteneestä liasta/epäpuhtaudesta, joka on pesun aikana noussut kankaaseen. Tähänkin auttaa uusi pesu.

Untuvan pesu
Untuvan peseminen tehdään vesipesuna, 30-60 asteessa (tekstiilistä riippuen), käyttäen hienopesuohjelmaa. Pesuaineen tulisi käyttää mieluiten untuvalle erikseen suunniteltuja pesuaineita (untuvashampoo). Untuvan pesussa ei tule käyttää pesuaineita joiden pH-arvo on yli 7; tai valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita. Käytettävän pesuaineen tulisi olla nestemäistä, sillä pesujauheet eivät yleensä toimi hyvin untuvan kanssa. Yleisesti huuhteluainetta ei käytetä untuvan pesun yhteydessä (valmistajat eivät edes suosittele).

Untuvan peseminen tulisi tehdä koneessa joka on vain 1/3 täytetty, sillä paksut untuva vaatteet tarvitsevat puhdistuakseen paljon vettä. Käytännössä tämä usein tarkoittaa sitä, että esim. untuvatakki pestään yksin (vie koko koneen).

Untuvan hoito ja kuivaus
Pesemisen jälkeen untuva vaatii huolellisen kuivauksen. Koska untuva on paksu materiaali, kestää sen kuivattaminen huomattavasti normaalia pyykkiä kauemmin. Untuva tulee usein kuivattaa ns. tasokuivauksella, eli märkää untuvavaatetta ei tule laittaa roikkumaan (märän vaatteen oma paino aiheuttaa venymistä). Mikäli mahdollista untuva olisi hyvä kuivata tasokuivauksena raikkaassa ulkoilmassa, suojassa suoralta auringon valolta. Usein myös rumpukuivausta (alhaisella lämpötilalla) on mahdollista käyttää, selvitä rumpukuivauksen käyttö pesuohjeesta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua