valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lemmikkien aiheuttamien virtsatahrojen poistaminen

Lemmikkien aiheuttamien virtsatahrojen poistaminen


Monet lemmikkieläinten omistajat tietävät ettei ole lainkaan harvinaista jos lemmikkieläimelle käy pieni ”vahinko” sisätiloissa – – usein onkin kyse siitä miten lattialle tai tekstiilipinnalle osunut virtsatahra saadaan poistettua, ennen hajujen muodostumista tai pinnan mahdollista värjääntymistä.

Kovat pinnat
Mikäli lemmikille on käynyt ”vahinko” ns. kovan lattiamateriaalin päällä (esim. laatta tai muovimatto) on virtsatahran poistamine suhteellisen helppoa. Ensiavuksi usein riittää että tahra imeytetään esim. käsi- tai talouspaperiin (virtsatahran koosta riippuen); tämän jälkeen tahriintunut kohta voidaan pestä puhtaaksi lattiamateriaalille sopivalla tavalla – apuna voidaan käyttää esim. etikkaa tai kevyesti hajustettua yleispuhdistusainetta mikäli virtsatahran pelätään jättävän jälkeensä epämiellyttävän hajun. Työ on tärkeää aloittaa imeyttämällä nestemäinen tahra poisheitettävään materiaaliin (esim. käsipaperi), sillä jos virtsatahraa ryhdytään suoraan käsittelemään kostealla mopilla – päädytään yleensä vain levittämään tahraa. Lisäksi moppi on syytä muistaa puhdistaa huolellisesti työn päätteeksi.

Tekstiilipinnat
Mikäli virtsatahra on ilmestynyt tekstiilipinnalle tulisi puhdistustoimet tehdä aina tekstiilin sallimissa rajoissa. Mikäli tahra ei ole vielä päässyt täysin kuivumaan, on usein suositeltavaa yrittää imeyttää ylimääräinen neste tahran pinnalta esim. talous- tai käsipaperiin; jolloin tahra ei leviä puhdistustöiden yhteydessä. Tämän jälkeen käytössäsi on useita erityyppisiä puhdistusvinkkejä, joista tulisi valita puhdistettavalle pinnalle sopiva.

Virtsatahran puhdistamisessa voidaan käyttää apuna esimerkiksi soodavettä. Kun tahran pinnalla oleva ylimääräinen neste on ensin imeytetty esim. käsipaperiin voidaan tahra kostuttaa soodavedellä – ja hetken kuluttua soodavesi voidaan pyyhkiä tahranpäältä pois. Tämän jälkeen tahriintunut tekstiili voidaan pestä hoito-ohjeen mukaisesti.

Kestävien tekstiilien puhdistamiseen virtsatahroista voidaan käyttää myös sitruunaa/sitruunamehua. Tahran päälle pirskotetaan sitruunamehua, jonka jälkeen tekstiili pestään hoito-ohjeen sallimissa rajoissa. Huomioithan että sitruunamehua tulee käyttää melko vähän (pirskottaa) tahran ei tule olla läpimärkä sitruunasta. Lisäksi on hyvä huomioida ettei sitruunaa kannata käyttää lainkaan arkojen tekstiilien tai herkästi värjääntyvien tekstiilien kanssa.

Myös höyrypesuria voidaan käyttää apuna virtsatahrojen puhdistamiseen tekstiilipinnoilta, jotka kestävät kyseisen laiteen käytön.

Virtsatahrat ja värjääntymät
Monesti lemmikkieläinten virtsatahrat aiheuttavat värjääntymiä esimerkiksi jyrsijöiden häkkien muovisiin pohjiin. Kellertäviä värjääntymiä ilmestyy häkkien muovipohjiin väistämättäkin, vaikka häkin kuivikkeita vaihdettaisiin usein. Yleensä tämän tyyppiset virtsatahrat saadaan pois käyttämällä etikkaa apuna puhdistuksessa. Eli kun häkin muovipohjaa pestään, voidaan apuna käyttää etikkaa ja esimerkiksi vanhaa käsipyyhettä. Karhunkieltä ei välttämättä kannata käyttää apuna hankauksessa, sillä se saattaa naarmuttaa muovipohjan pintaa. Etikkaa ei tule annostella puhdistuksen yhteydessä kohtuuttomasti, sillä etikan haju tulisi saada pois muovipohjasta ennen kuivikkeiden laittoa häkkiin (huuhtelu ja tuuletus).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua