valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mustetahran poisto

Mustetahran poisto


Mustetarha on monesti jopa tussitahraa hankalammin poistettava, sillä tulostimien, kopiokoneiden tai vanhojen mustepullojen (sekä joissain tapauksissa myös mustekynien) musteen aiheuttama tarha ei monestikaan lähde pois pelkällä vedellä, kuten käy vesiliukoisten tussien tapauksessa. Mustetahran poistoa hankaloittaa usein vielä se, että vaikka itse tahra saataisiin liukenemaan erilaisten liuottimien avulla, saattavat voimakkaat liuottimet pilata puhdistettavan pinnan.

Mustetahran poisto vaatteista ja kankaasta
Vaatteeseen tullut mustetahra tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti, ennen tahran kuivumista. Kun muste pääsee imeytymään ja kuivumaan tekstiilin kuituihin, ei värjääntymää tahdo saada pois juuri millään. Mustetahran poistoa vaatteesta voidaan kokeilla yleisillä tahranpoistoaineilla, runsaalla määrällä hiuslakkaa (toimii kevyenä liuottimena), asetonilla, denaturoidulla spriillä tai kirkkailla alkoholeilla (liuottimet). Liuottimeksi luokiteltavien aineiden ongelmana on kuitenkin niiden sopivuus puhdistettavalle tekstiilille. Pahimmassa tapauksessa liuotin saattaa viedä vaatteesta värit kokonaan. Tämän riskin minimoimiseksi liuotinta tulisi annostella tahriintuneen kankaan nurjalle puolelle (tahran kohdalle), eikä suoraan tahralle kankaan päälle; erittäin arkojen tekstiilien kohdalla tämäkään toimenpide ei välttämättä auta. Liuotin käsittelyn päätteeksi tahriintunut tekstiili tulisi pestä vaatteen pesumerkintöjen mukaisella tavalla; näin liuotin jäänteet saadaan poistettua tekstiilin sisältä.

Kun mustetahraa poistetaan kankaasta tulee muistaa välttää tarpeetonta hankausta, sillä hankaaminen on omiaan levittämään mustetahraa entistä suuremmalle alalle.

Vaaleiden tekstiilien kohdalla vaate voidaan myös valkaista tahranpoiston ja pesun jälkeen, mikäli tahra ei ole poistunut kokonaan.

Mustetahran poisto nahasta
Nahkapäällysteisiin huonekaluihin tai vaatteisiin tulleen mustetahran poisto eroaa muiden tekstiilien käsittelystä siinä, ettei liuottimia voida yleensä käyttää; sillä nahka kuivuu tai menettää väriään erittäin helposti jouduttuaan tekemisiin kovien liuottimien kanssa. Yksi hyväksi havaittu puhdistusaine nahkapinnoille on Marseille-saippua, jota voi kokeilla myös mustetahrojen poistossa.

Mustetahran poisto lattiasta ja puupinnasta
Kovalle lattiapinnalle tullut mustetahra tulisi pyrkiä imeyttämään heti tuoreeltaan esimerkiksi talouspaperiin; eli tahran päälle asetetaan imukykyinen talous- tai käsipaperi, tahraa ei tässä vaiheessa tule hieroa tai painella – vaan ylimääräisen aineksen tulee antaa imeytyä paperiin. Lopputahra voidaan poistaa pinnalle sopivan puhdistusaineen ja nihkeän liinan avulla. Lattiamateriaalista riippuen kuivumaan päässyt mustetarha saattaa niin ikään lähteä puhdistusaineen avulla pois; tärkeää on jälleen olla hankaamatta/levittämättä tahraa tarpeettomasti. Mikäli tilan lattiamateriaali on ollut huokoinen (tai pinta on rikkoontunut) ja mustetahra on päässyt lattian pinnoitteen läpi, saattaa musteen aiheuttamaa värjääntymää olla mahdotonta saada pois ilman kovien liuottimien tai hionnan käyttöä.

Käsittelemättömälle puupinnalle (ei maalattu, eikä lakattu) kuivunut mustetahra taas vaatii monesti pinnan hiomisen. Kuivuessaan mustetahra monesti imeytyy osittain käsittelemättömän puupinnan sisään, jolloin liuottimien käyttö ja hankaaminen saattavat jopa työntää mustetta entistä syvemmälle puun sisään. Ajan patinoimasta puusta liuottimet saattavat myös viedä väriä.

Muita tapoja mustetahrojen poistamiseen
Pinnasta riippuen myös oheisia aineita voidaan kokeilla mustetahrojen poistoon:
sitruunamehu / sitruunahappo, hammastahna, sprii / alkoholi, ammoniakki, viinihappo, etikka / etikkahappo tai oksaalihappo; ja joidenkin tekstiileiden kohdalla myös valkaisu (esim. kloorivalkaisu).
Huomioithan, että valittavan puhdistusaineen ja tavan sopivuus puhdistettavalle pinnalle tulee selvittää aina etukäteen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua