valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Puolukkatahran poisto vaatteesta

Puolukkatahran poisto vaatteesta


Puolukasta tai puolukkamehusta jää monesti ikävät jäljet niin vaaleaan kuin värilliseenkin tekstiilin. Voimakkaan värisenä marjana puolukka sisältää vahvoja väriaineita, jotka pinttyessään värjäävät tekstiilin tai muuttuvat vähintäänkin vaikeasti poistettaviksi. Edellä mainitusta syystä johtuen puolukkatahrojen poisto tulisikin suorittaa mahdollisimman nopeasti – jolloin puolukkatahra ei ole vielä päässyt pinttymään tekstiiliin kiinni.

Esikäsittele puolukan tahrima tekstiili ennen pesua
Puolukkatahrat kannattaa esikäsitellä jo ennen ensimmäistäkään pesukertaa. On hyvin harvinaista, että puolukan aiheuttama tahra lähtee pois pelkällä pesulla ilman tahranpoistoaineen tai muun esikäsittelytavan käyttöä – – joten oman ajan säästämiseksi esikäsittelyn suorittaminen on suositeltavaa.

Esikäsittely voidaan suorittaa esimerkiksi käyttämällä puhdistettavalle tekstiilille sopivaa tahranpoistoainetta; jota voidaan hieroa kevyesti puolukkatahralle, jonka jälkeen tahriintunut tekstiili on hyvä pestä suhteellisen nopeasti – käyttämällä korkeinta mahdollista pesuohjeessa mainittua pesulämpötilaa.

Puolukan tahraaman tekstiilin liottaminen on toinen toimivaksi havaittu esikäsittelykeino. Pesuvatiin tai lavuaariin voidaan laskea lämmintä vettä, johon sekoitetaan (valkaisuainetta sisältävää) pyykinpesuainetta. Tai vaihtoehtoisesti tehoaineena voidaan käyttää veteen liukenevaa tahranpoistoainetta (yleensä jauhemaiset tahranpoistoaineet, joita voidaan annostella suoraan pesukoneeseenkin sopivat tähän tarkoitukseen). Tämän jälkeen tahriintuneelle kohdella voidaan hieroa kevyesti käsitiskiainetta; ja lopuksi puhdistettava vaate voidaan jättää likoamaan noin tunnista kuuteen tuntiin (välillä käännellen). Yleensä värilliset vaatteet tarvitsevat vaaleita tekstiileitä huomattavasti lyhyemmän liotusajan. Liotuksen päätteeksi tekstiili pestään jälleen pesumerkintöjen mukaisella tavalla, käyttäen mahdollisimman korkeaa pesulämpötilaa.

Huomaathan että esikäsittelyssä ja liottamissa apuna käytettävät tahranpoisto- ja pesuaineet tulee valita aina puhdistettavan tekstiilin mukaan. Mikäli olet epävarma jonkin aineen soveltuvuudesta puhdistettavalle tekstiilille, kannattaa puolukan tahrima vaate viedä pesulaan pestäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua