valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Teetahrat poisto vaatteista ja mukeista

Teetahrat poisto vaatteista ja mukeista


Teetahra värjää helposti niin vaatteen kuin teemukin pohjankin ja on kuivuttuaan melkoisen työläs tahra poistettavaksi. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia toimivaksi havaittuja vinkkejä teetahrojen poistoon niin vaatteista kuin mukeistakin.

Teetahran poistaminen vaatteista
Teetahran ollessa vielä tuore saadaan tahra yleensä poistettua pelkällä huuhtelulla. Huuhtelussa kannattaa käyttää apuna haaleaa vettä. Monesti myös sappisaippuaa voidaan käyttää apuna teetahrojen poistoon tekstiileistä ja vaatteista.

Mikäli teetahraa ei päästä poistamaan aivan tuoreeltaan, mutta kuitenkin muutaman tunnin sisään tahran syntymisestä – voidaan tahraa yrittää esikäsitellä tekstiilille sopivalla tahranpoistoaineella (tai jälleen sappisaippualla), jonka jälkeen tahriintunut tekstiili tulee pestä hoito-ohjeen mukaisella tavalla.

Vanha teetahra lähtee valkaisemalla
Useimmiten kuivumaan päässyt teetahra lähtee tekstiilistä vain valkaisemalla. Kuivuttuaan teetahra värjää helposti tekstiilin kuidut, jolloin tahraa ei useinkaan saada poistettua ilman valkaisua. Joidenkin vaaleiden tekstiileiden kohdalla valkaisua voidaan ”kiertää” käyttämällä ns. virtyttämistä – vaatteen kuivaamista suorassa auringonvalossa. Ennen kyseisen keinon käyttöä tulee varmistaa, että tekstiilin kuidut eivät vaurioidu suorasta auringonvalosta.

Muita tapoja teetahrojen poistoon vaatteista
Yllämainittujen vinkkien lisäksi on olemassa myös muita tapoja teetahrojen poistoon tekstiileistä. Kokosimme tähän kappaleeseen muutamia käyttäjien lähettämiä vinkkejä teetahrojen poistoon; näiden vinkkien soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle/tekstiilille tulee selvittää aina ennen kokeilua; eikä vinkkejä välttämättä kannata kokeilla kaikista aremmille/helposti väriä luovuttaville tekstiileille.
Ensimmäinen vinkki: Teen tahrimaa tekstiiliä voidaan liottaa noin puolentunnin ajan boorisuolasta (booraksi) ja vedestä tehdyssä seoksessa. Liotuksen jälkeen tekstiili pestään pesuohjeen mukaisesti. Toinen vinkki: Teetahraa voidaan kostuttaa glyseriinillä, aineen annetaan vaikuttaa muutaman tunnin jonka jälkeen tekstiili huuhdotaan ja pestään hoito-ohjeen mukaan.

Teetahran poisto mukista
Mikäli teemukin tiskaus unohtuu, on mukin pohja melkoisen epäsiistin näköinen – ja kuivuttuaan myös hankalasti puhdistettavissa. Useimmiten teetahrat saadaan mukin pohjalta pois kun tahranpoistossa käytetään apuna ruokasoodasta ja vedestä tehtävää tahnaa. Seosta voidaan hieroa tahroihin esimerkiksi tiskiharjalla tai talouspaperilla.

Sama käsittely voidaan tehdä myös käyttämällä pyykkipulveria, mutta elintarvikkeeksi laskettavan ruokasoodan käyttö on monelle mieluisampi vaihtoehto. On myös hyvä muistaa että mukien pinnat on tyypillisesti lasitettu, joten työn aikana kannattaa välttää turhaa hankausta; esimerkiksi karhunkielen, tai muun karkean hankauslapun käyttöä kannattaa välttää.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua