valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Omena tahranpoisto vaatteesta

Omena tahranpoisto vaatteesta


Omenatahra on banaanitahran tavoin hankalasti poistettava – mutta onneksi melko harvinainen tahra. Omenatahran aiheuttaa pääasiassa omenassa oleva neste, mutta esimerkiksi lapsiperheissä tahroja voivat aiheuttaa myös syöttötuolille tippuvat omenanpalat – josta omena hiertyy vaatteeseen. Oheiset vaatehuollon huomiot helpottavat omenaan liittyvää tahranpoistoa.

Pyri poistamaan omenatahrat heti tuoreeltaan
Omenan aiheuttama tahra on hieman salakavala, sillä tuoreeltaan omenatahra näyttää lähinnä siltä kuin tekstiili olisi ainoastaan kastunut vedestä – tästä syystä tahroja ei usein osata edes esikäsitellä; ja tahrat tulevat varsinaisesti esiin vasta pesun jälkeen. Mikäli esimerkiksi lapsen paita on omenan syömisen jälkeen kastuneen näköinen, kannattaa tahriintunut alue kostuttaa kylmällä vedellä ja alueelle voidaan lisäksi hieroa nestemäistä käsitiskiainetta (mikäli kyseessä ei ole erityisen arka tekstiili). Tiskiaine tulee luonnollisesti muistaa huuhtoa pois ennen kuin vaate siirretään pesuun.
Ennen omenan tahriman tekstiilin pesua tulee muistaa kurkistaa tekstiilin pesumerkintöihin, ja varmistaa missä lämpötilassa kyseinen tekstiili on mahdollista pestä – omenatahran kannalta tekstiili tulisi pestä mahdollisimman kuumassa pesulämpötilassa. Tarvittaessa omenatahraa voidaan esikäsitellä myös sappisaippuan avulla ennen pesu. Sappisaippuaa hierotaan tahralle niin paljon, että tahra peittyy; tämän jälkeen sappisaippuan annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen tekstiili pestään normaaliin tapaan.

Omenan tahriman tekstiilin valkaiseminen
Joissain tilanteissa tahriintunut tekstiili saattaa olla syytä myös valkaista ennen kuin omenatahrasta päästään kokonaan eroon. Perinteisen kloorivalkaisun sijaan voit kokeilla myös tahriintuneen tekstiilin valkaisua ruokasoodalla. Valkaisun soveltuvuus tekstiilille tulee luonnollisesti tarkistaa vaatteen pesumerkinnöistä; etsi siis pesulapusta valkaisun pesumerkkejä.

Monet vaaleat tekstit voidaan suoranaisen valkaisun lisäksi myös altistaa suoralle auringon valolle pesun päätteeksi – eli ns. virtyttää. Tässä käsittelyssä pesty vaate kuivataan ulkona suorassa auringon valossa; omenan tahrima vaate tulisi asetta pesun jälkeen pyykkinarulle niin, että tahriintunut kohta on kokoajan suorassa auringon valossa. Huomioithan, että kyseinen käsittely sopii ainoastaan vaaleille tekstiileille; värilliset tekstiilit voivat ymmärrettävästi menettää värinsä (eli virttyä) jos niitä altistetaan pitkäaikaisesti suoralle auringon valolle.

Mikäli omenatahrat eivät lähde vaatteesta – tai olet epävarma tahranpoistoon liittyvistä yksityiskohdista, kannattaa tekstiili viedä pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua