Siivous /
Tuholaistorjunta /
Polttiaisen torjunta ja tunnistaminen
Polttiaisen torjunta ja tunnistaminen
Vain millimetrin tai parin mittainen polttiainen voi pistää ihmistä tai lemmikkiä ravinnon saanti tarkoituksessa. Koska useat polttiaislajit imevät verta ravinnokseen, voidaan polttiaiset luokitella jossain mielessä
syöpäläisten joukkoon. Ohessa muutamia huomioita lajin tunnistamiseen ja vinkkejä polttiaisten torjutaan, sekä niiltä suojautumiseen.
Polttiaisten esiintyminen ja tuntomerkit
Polttiainen on selvästi tavallista
hyttystä tai
mäkäräistä pienempi siivekäs hyönteinen, jota tavataan eniten Suomen keski- ja pohjois-osissa. Kooltaan polttiainen on vain parin millimetrin mittainen, joten varsinaisia lajikohtaisia tuntomerkkejä on erittäin vaikeaa havaita paljaalla silmällä. Pienen kokonsa johdosta polttiaista voi olla hankalaa havaita myös iholta.
Kuten monien muidenkin siivekkäitten hyönteisten, myös polttiaisen elinkaari alkaa toukkavaiheesta. Polttiaisen hävittäminen toukkavaiheessa on erittäin haastavaa sillä polttiaisen toukkia on löydetty niin järvien pohjamudista kuin lahoavista puista – – eli polttiaisen toukat pystyvät majailemaan hyvinkin vaihtelevissa olosuhteissa.
Polttiainen purema ja pisto
Polttiaisen pisto näkyy iholla yleensä pieninä punertavina patteina, jotka ovat usein myös kirveleviä.
Koska polttiaiset esiintyvät aina enemmän tai vähemmän laumassa on täysin mahdollista että polttiaisen puremia esiintyy kerralla useita. Koska polttiaiset voivat päästä pistämään ikään kuin huomaamattaan, saattavat äkisti nousevat pienet patit ja kihelmöivä/kirvelevä tunne aiheuttaa hämmennystä – – mikäli puremien ja iho-oireiden aiheuttajaksi ei voida varmuudella osoittaa polttiaista on syytä hakeutua lääkäriin.
Polttiaisten torjunta ja karkotus
Polttiaisten torjunta on varsin hankalaa lajin pienen koon vuoksi. Polttiaiset pääsevät iholle pienistäkin aukoista, joten etenkin suojaavan vaatetuksen kanssa tulee olla erittäin tarkkana. Pienen kokonsa ansiosta polttiaisten on havaittu myös pääsevä läpi esimerkiksi hyttysverkoista (pienen yrittämisen jälkeen). Polttiaiset eivät varsinaisesti hakeudu sisätiloihin, mutta muitten hyönteisten tapaan niitä voi eksyä sisälle ikkunoista tai ovista –
hyttysverkoilla tehtävästä suojauksesta huolimatta. Sisätiloissa ikkunoiden viereen asennettavat sähköiset hyttysansat voivat auttaa polttiaisten torjunnassa, mutta kokemukset kyseisistä laitteista vaihtelevat voimakkaasti.
Ulkona tuuliset ja aukeat paikat ovat usein paras keino välttyä polttiaisten puremilta. Torjunnassa voidaan lisäksi käyttää suoraan iholle levitettäviä torjunta-aineita, tai vaatteisiin suihkutettavia
aerosoleja. Suojaava vaatetus olisi paras ratkaisu myös polttiaisten torjuntaan, mutta vaatetuksesta saadaan harvoin tehtyä niin aukotonta, etteivätkö polttiaiset pääsisi pistämään; tästä syystä torjunta-aineiden käyttö tuo usein kaivattua lisäsuojaa.