valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kahvitahra pois vaatteesta

Kahvitahra pois vaatteesta


Kahvitahra on monelle tuttu näky niin pöytäliinassa kuin paidassakin. Tekstiiliin tullut kahvitahra on suositeltavaa poistaa mahdollisimman nopeasti – näin toimimalla pyritään estämään kahvin aiheuttama tekstiilin värjääntyminen. Kuivuessaan kahvitahra niin sanotusti pinttyy, eli kahvi käytännössä värjää tekstiilissä käytetyt langat/kuidut, jonka jälkeen kahvitahran poisto onkin erittäin vaikeaa. Tuoreeltaan suoritettava tahranpoisto on usein myös tekstiilin kannalta parempi vaihtoehto, koska tällöin kahvitahran puhdistuksessa ei tarvita käsittelytapoja jotka voisivat kuluttaa tekstiilinpintaa.

Ensiapu kahvitahraan
Aivan aluksi muista tutustua vaatteen pesumerkintöihin tai muihin saatavilla oleviin tekstiilimerkintöihin. Tekstiilikohtaisista hoito-ohjeista selviää aina varmuudella, mitkä puhdistus- ja käsittelytavat sopivat käytettäväksi kyseisen tekstiilin puhdistuksen yhteydessä. Mikäli kahvin tahrima vaate on vesipestävä voidaan tuoretta kahvitahraa huuhtoa juoksevan veden alla (kylmä/haalea vesi). Tarkoituksena on huuhtoa kahvi pois tekstiilin pinnasta, ennen kuin kahvi pääsee imeytymään ja värjäämään tekstiiliä.

Kahvitahran poisto pöytäliinasta
Pöytäliinaan tullut kahvitahra on yleensä peräisin kaatuneesta kahvikupista tai mukin pohjasta ja hyvin usein tahra huomataan vasta astioiden keruun yhteydessä. Useimmiten kahvitahran poisto pöytäliinasta onnistuu kun tahraa esikäsitellään joko sappisaippualla tai erillisessä tahranpoistoaineella ennen pesua. Tahriintunut pöytäliina kannattaa pestä mahdollisimman korkeassa pesulämpötilassa (pesumerkintöjen rajoissa). Valkoisten tai vaaleiden pöytäliinojen kohdalla kannattaa harkita myös tekstiilin valkaisua, jotta tahrasta päästään eroon (tarve selvitettävä tapauskohtaisesti).

Kahvitahran poisto sohvasta
Sohvaan tullutta tuoretta kahvitahraa voidaan aluksi yrittää imeyttää esimerkiksi talouspaperiin, jolloin sohvan päätyvän kahvin määrä saadaan minimoitua. Vältä tahran painelua tai hieromista, sillä näin toimimalla tahraa ainoastaan hierotaan syvemmälle – joka luonnollisesti hankaloittaa kangassohvan puhdistusta. Tyypillisesti kahvitahran poisto sohvasta vaatii päällisten pesun tai käsittelyn puhdistusvaahdolla (selvitä soveltuvuus pinnalle).

Sohvaa kannattaa varjella kaikilta nestemäisiltä tahroilta – tämä voidaan tehdä esimerkiksi materiaalikohtaisten suoja-aineiden avulla – – tai yksinkertaisemmin käyttämällä lasin lasinalusia. Lisäksi on hyvä ottaa tavaksi olla laskematta kuppeja ja laseja (tyhjiä tai täysinäisiä) suoraan sohvan tai nojatuolin päälle.

Pinttynyt kahvitahra
Jos kyseessä on jo pinttymään päässyt kahvitahra, ei pelkkä vedellä huuhtominen välttämättä enää riitä, vaan tekstiili tulee pestä. Hoito-ohjeen salliessa voit pestä tekstiilin käyttämällä entsyymipitoista valkopesuainetta, joka yleensä tehoaa hyvin kahvitahroihin. Lisäksi tahraa voidaan myös esikäsitellä, käyttämällä tekstiilille sopivaa nestemäistä pyykinpesuainetta, sappisaippuaa tai erillistä tahranpoistoainetta.

Edellä mainittujen esikäsittelytapojen lisäksi kahvin tahrimaa tekstiiliä voidaan myös esikäsitellä seuraavan seoksen avulla. Vedestä ja nestemäisestä tiskiaineesta (esim. 0.5-1 tl astianpesuainetta ja 2 litraa vettä) luodaan seos, jossa tekstiilin tahriintunutta kohtaa liotetaan ennen pesua. Huom. älä annostele tiskiainetta suoraan tahralle vaan annostele ja sekoita se veteen. Tämän jälkeen tekstiili pestään hoito-ohjeen sallimissa rajoissa.

Mikäli kahvitahra on tullut täysin valkoiseen tekstiiliin, voit myös käyttää kloorivalkaisua, mikäli tekstiilin hoito-ohje sen sallii.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua